Svet 22.11.2012 5:00

Filmska nagrada lux za Segrejevo dramo Ime mi je Li

Strasbourg, 22. novembra - Filmsko nagrado Evropskega parlamenta lux letos prejme italijansko-francoski koprodukcijski film Ime mi je Li italijanskega režiserja Andrea Segreja. Nagrada je namenjena filmom, ki se posebej posvečajo temam integracije znotraj Evropske unije in prikazujejo evropske vrednote, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Film Ime mi je Li predstavlja zgodbo o prijateljstvu med kitajsko priseljenko Shun Li in ribičem Bepijem, ki se je pred desetletji v majhno mestece v Beneški laguni z imenom Chioggia priselil iz nekdanje Jugoslavije. Nežno in krhko razmerje, ki se splete med junakoma, vznemirja tako kitajske kot italijanske lokalne skupnosti.

Po besedah predsednice odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta Doris Pack film priča o težavah, ki se dotikajo kulturnih ter etničnih raznolikostih na zelo čuten način, hkrati pa kaže, kako jih je mogoče preseči. "Sagre je ustvaril mojstrovino, ki ne obsoja," je presodila.

Med tremi favoriti za nagrado sta bila letos poleg Segrejevega dela tudi filma Samo veter režiserja Benca Fliegaufa in Tabu v režiji Miguela Gomesa.

Vsi trije filmi so bili letos, prvič v zgodovini nagrade, po nominaciji podnaslovljeni v 23 uradnih jezikov Evropske unije in prikazani po vseh državah članicah. Zmagovalni film bodo še dodatno opremili s prilagoditvami za slepe ali slušno prizadete gledalce v več jezikih.

Nagrado lux je Evropski parlament ustanovil leta 2007 v podporo evropski filmski industriji.