Na hitro prelistano 24.11.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. novembra - Pri založbi Lud Šerpa so izdali zbirko kratkih zgodb Monike Vrečar Kdo je najel sonce, pri Mohorjevi družbi v Celovcu pa delo Jožeta Tilla o Antonu Martinu Slomšku. Mladinska knjiga je izdala priročnik Špele Kryžanowski Feng shui: Filozofija prostora in psihologija bivanja, založba Miš pa igro Bine Štampe Žmavc O kuri, ki je izmaknila pesem.

Ljubljana. Knjiga Feng shui - Filozofija prostora in psihologija bivanja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Feng shui - Filozofija prostora in psihologija bivanja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Monike Vrečar z naslovom Kdo je najel sonce. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Monike Vrečar z naslovom Kdo je najel sonce.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jožeta Tilla z naslovom Anton Martin Slomšek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jožeta Tilla z naslovom Anton Martin Slomšek.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Bine Štampe Žmavc z naslovom O kuri, ki je izmaknila pesem. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Bine Štampe Žmavc z naslovom O kuri, ki je izmaknila pesem.
Foto: STA

KDO JE NAJEL SONCE - PESNIŠKI PRVENEC MONIKE VREČAR

Monika Vrečar je svoj prozni prvenec, kot je zapisal urednik knjige Dejan Koban, napisala v hlastnem, brezkompromisnem tonu, "za katerim slutimo bohemsko umetniško držo in morda celo občutje, ki so mu včasih rekli 'prekleto'". To pa knjigi ne jemlje njene lepote in daru, prej obratno, meni Koban, ki je avtorico pregovoril, da besedilo objavi v obliki kratkih zgodb in ne kot roman, kot je sama sprva načrtovala. Monika Vrečar (1984) je po gimnaziji in študiju likovne pedagogike v Mariboru želela na študij različnih umetniških smeri, na koncu pa je pristala na doktorskem študiju filozofije na Fakulteti za humanistične vede v Kopru. Lani je objavila svoj pesniški prvenec z naslovom Začela bova, ko boš pripravljena. Enega prvih pesniških nastopov je imela na lanski ediciji festivala 3P, kjer je v okviru Mladih rim predstavila svoje prve pesmi.

ANTON MARTIN SLOMŠEK (1800-1862) - Delo, ki osvetljuje Slomškovo osebnost in vlogo pri ustanavljanju Mohorjeve družbe

Anton Martin Slomšek velja za enega najpomembnejših likov kulturne, cerkvene, pedagoške in narodnobuditeljske zgodovine na Koroškem in Štajerskem. Kot prenoviteljski pedagog se je zavzemal za izobraževanje širših ljudskih množic in razvoj šolstva, hkrati pa je bil tudi pisatelj, ekumenski teolog in škof. Na Koroškem ga poznajo kot govornika iz Blatograda, pobudnika ustanovitve Mohorjeve družbe in kot lavantinskega škofa. Katoliška Cerkev mu je izkazala posebno priznanje s tem, da ga je leta 1999 razglasila za blaženega. Delo, podnaslovljeno Življenje in delovanje pobudnika Mohorjeve družbe v Celovcu prinaša opis osebnosti Slomška, ki ga je avtor Jože Till opisal kot "zavzetega akterja svojega časa, ki je skušal v valovih raznovrstnih gibanj tako krmariti, da ni utonil". Avtor v uvodu piše, da je Slomška treba prav razumeti: "Nerazumevanje Slomška kot mnogoplastne celovite osebnosti, hkrati sentimentalno prisvajanje njegove dediščine, nepovezanost v gledanju na tedanjo kulturno epoho in razvoj v času, vse to je rodilo pri nas preprosto čaščenje ali pa tudi brutalno ideološko odklanjanje in blatenje".

FENG SHUI - KNJIGA O VEŠČINI UREJANJA PROSTORA FENG SHUI

Knjiga želi izpolniti tri cilje: ustvariti strokoven zgodovinsko-analitičen pregled šol in metodologij feng shuija, narediti primerjavo med spoznanji feng shuija in spoznanji sodobne okoljske psihologije ter predstaviti najpomembnejša načela feng shuja, ki lahko oplemenitijo tudi sodobno projektantsko prakso, je v predgovoru zapisala avtorica dela Špela Kryžanowski. Knjiga je razdeljena na šest poglavij. V prvem je avtorica poskušala prikazati drugačen pogled na svet in pojasniti principe zaznavanja, v drugem so razložena filozofska izhodišča, ki so temelj vseh kitajskih tehnik, tudi feng shuija, v tretjem pa avtorica opisuje zgodovinski razvoj in prihod feng shuija v zahodni svet. V četrtem so predstavljene šole in metodologije feng shuija, v petem je podana primerjava okoljske psihologije in priporočil fengshuijske šole oblike, knjigo pa zaključuje konceptualni projekt vitalne hiše, ki integrira spoznanja tradicionalnega feng shuija in sodobna načela oblikovanja.

O KURI, KI JE IZMAKNILA PESEM - DRAMSKO DELO ZA OTROKE BINE ŠTAMPE ŽMAVC

Dramatika je v slovenski mladinski književnosti najmanj zastopana literarna vrsta, pa čeprav ponuja zanimivo branje in je poleg tega še izhodišče za urjenje otroške ustvarjalnosti in aktivnega umetniškega udejstvovanja, so zapisali pri založbi Miš. Zato dramsko delo Bine Štampe Žmavc ocenjujejo kot dobrodošlo spremembo in popestritev na tem področju. Delo ni le zanimivo, zabavno in živahno, ampak je tudi dramaturško dovršeno. Štampe Žmavčeva se je izkazala kot duhovita in originalna avtorica. Bina Štampe Žmavc, rojena leta 1951 v Celju, se je po študiju primerjalne književnosti ukvarjala z otroškim improvizacijskim gledališčem ter pisala besedila in režirala predstave v Pionirskem dramskem gledališču v Celju. Sedaj se posveča pisanju poezije, proze in dramatike za otroke in mlade. Izdala je več proznih del in pesniških zbirk za otroke in odrasle. Številna njena dela so bila prevedena v tuje jezike. Za svoja dela je prejela številne nagrade doma in v tujini.