EPK 2012 22.11.2012 16:51

Ministrstvo ni naklonjeno ideji o nadaljevanju dela zavoda EPK

Ljubljana, 22. novembra - Potem ko so predstavniki Maribora in partnerskih občin v torek podprli idejo o novi instituciji, ki bi po zaključku Evropske prestolnice kulture (EPK) povezovala vzhodno kohezijsko regijo, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport danes pojasnili, da "v trenutni situaciji ne predvidevajo novih javnih zavodov".

Nova institucija bi po navedbah predlagateljev nadaljevala delo zavoda Maribor 2012, ki bo z julijem 2013 prenehal delovati. Predstavniki Maribora in partnerskih občin so na sredinem sestanku v Mariboru podprli to idejo, a pod pogojem, da bo predlog, tudi finančno, podprla tudi država.

Tam velikega zanimanja ni opaziti. "Javni zavod EPK Maribor 2012 je občinski javni zavod. Osnovni namen, zaradi katerega je bil ustanovljen, bo s koncem leta izčrpan," so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Dodali so, da se morajo ustanovitelji "sami odločiti, katera pravnoorganizacijska oblika se jim zdi najprimernejša glede na vsebino, ki jo bodo podpirali in bo opredeljena v temeljnem aktu".

Kot je razbrati iz njihovega odgovora, tu ne more iti za državni projekt z zagotovljenim sofinanciranjem iz državnega proračuna. "Glede na pravnoorganizacijsko obliko in vsebino bo subjekt sicer lahko kandidiral na razpisih ministrstva, na katerih bo izpolnjeval pogoje, ki so v zaostreni finančni situaciji seveda strožji," so poudarili.

Župani so računali na finančno pomoč države v takšnem razmerju, kot je bila letos financirana EPK. Pri slednji so polovico stroškov prispevale sodelujoče občine in pol država. "Tako bi država še naprej pomagala vzhodni kohezijski regiji z določenimi sredstvi. Letos je pomagala z 10 milijoni evrov in s tem je vzbrstela kultura v tej regiji," je v torek povedal predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Rudolf Moge.

Na zavodu so pripravili osnutek te prihodnje institucije, ki so jo poimenovali Stičišče kulturreg in bi bila v organizacijskem smislu manjša od zavoda Maribor 2012. Njeni glavni nalogi bi bili povezovanje kulturnih ustvarjalcev v vzhodni kohezijski regiji ter pridobivanje sredstev iz evropskih razpisov.