Svet 23.11.2012 6:00

V Modri hiši razstava o Fridi Kahlo kot modni ikoni

Ciudad de Mexico, 23. novembra - Umetnica Frida Kahlo je s ponosom nosila dolga krila s pisanimi cvetličnimi vzorci in s tem izkazovala pripadnost koreninam, hkrati pa je z njim zakrivala svoje ranjeno telo. V Modri hiši (Casa Azul) v Ciudad de Mexico, v kateri je Kahlova živela in je kmalu po njeni smrti postala muzej, je na ogled razstava, ki umetnico prikazuje kot modno ikono.

Kahlova je bila s svojim načinom oblačenja navdih številnim priznanim modnim oblikovalcem, med drugimi Jeanu Paulu Gaultierju. V muzeju Modra hiša so tako pripravili razstavo z angleškim naslovom "Appearances Can Be Deceiving" (Videz vara), na kateri je na ogled okoli 300 eksponatov, od kril, čevljev in nakita do parfumov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V eni od sob muzeja je razstavljenih devet tradicionalnih oblačil iz rodnega mesta umetničine matere Tehuantepec, v katerih se je Kahlova pogosto portretirala. V oblekah in z značilno pričesko je umetnica pozornost gledalca preusmerjala na svoj obraz in ozek pas, odvračala pa od poškodovanih nog, je pojasnila kuratorica razstave Circe Henestrosa.

Po njenih besedah pa naj bi razstavljeni rdeči čevelj na nožni protezi, ki jo je Kahlova nosila, potem ko so ji amputirali nogo, simboliziral, da je umetnica kljub neznosnim bolečinam, ki so jo pestile, vselej poskrbela za svoj videz.

"Fridin slog je bil eklektičen. Rada je kombinirala barve in različne materiale na podlagi tega, kako je bila razpoložena," je dodala direktorica muzeja Hilda Trujillo.

V Modri hiši so razstavo pripravljali kar osem let, saj so morali oblačila, preden so jih predstavili javnosti, restavrirati.