EPK 2012 23.11.2012 15:28

Eden idejnih očetov EPK Lang začuden nad zmanjševanjem javnih sredstev za kulturo

Maribor, 23. novembra - V Mariboru se danes mudi nekdanji francoski minister za kulturo in eden od idejnih vodij projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) Jack Lang. Po njegovih ocenah so kultura, izobraževanje in raziskovanje srž vsake družbe, zato se čudi, da številne vlade v Evropi zmanjšujejo javna sredstva v te namene.

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca v okviru projekta Dvanajst ob obisku nekdanjega francoskega ministra za kulturo in enega izmed idejnih vodij EPK Jacka Langa. Vodja projekta Dvanajst Aleš Šteger, in nekdanji francoski minister za kulturo Jack Lang. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca v okviru projekta Dvanajst ob obisku nekdanjega francoskega ministra za kulturo in enega izmed idejnih vodij EPK Jacka Langa.
Vodja projekta Dvanajst Aleš Šteger, in nekdanji francoski minister za kulturo Jack Lang.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca v okviru projekta Dvanajst ob obisku nekdanjega francoskega ministra za kulturo in enega izmed idejnih vodij EPK Jacka Langa. Knjiga nekdanjega francoskega ministra za kulturo Jacka Langa z naslovom Lorenzo veličastni. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca v okviru projekta Dvanajst ob obisku nekdanjega francoskega ministra za kulturo in enega izmed idejnih vodij EPK Jacka Langa.
Knjiga nekdanjega francoskega ministra za kulturo Jacka Langa z naslovom Lorenzo veličastni.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca v okviru projekta Dvanajst ob obisku nekdanjega francoskega ministra za kulturo in enega izmed idejnih vodij EPK Jacka Langa. Nekdanji francoski minister za kulturo Jack Lang. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca v okviru projekta Dvanajst ob obisku nekdanjega francoskega ministra za kulturo in enega izmed idejnih vodij EPK Jacka Langa.
Nekdanji francoski minister za kulturo Jack Lang.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Lang je zgodnjo karierno pot osredotočil na poučevanje, kulturo in podporo umetnosti. V mestu Nancy je ustanovil Festival du Monde in od leta 1963 skoraj deset let deloval kot direktor gledališča Univerze Nancy, nato pa še dve leti kot direktor Narodnega gledališča Chaillot v Parizu. Kasneje je postal tudi ustanovitelj in predsednik Zveze evropskih gledališč (UTE).

Leta 1977 je vstopil v francosko socialistično stranko in bil v obdobjih od 1981 do 1986 in 1988 do 1992 francoski minister za kulturo, nato pa je krajše obdobje deloval tudi kot minister za šolstvo. Kot minister je podpiral predvsem razvoj cirkusa, fotografske in filmske umetnosti.

Med čakanjem na letališču v Atenah januarja 1985 naj bi se Lang med pogovorom z grško ministrico za kulturo Melino Mercouri domislil ideje za projekt Evropske prestolnice kulture. Njuna ideja je postala realnost, ko so jo junija 1985 podprli še ostali ministri za kulturo Evropske unije, piše na spletnih straneh Evropske komisije.

Lang je po besedah vodje projekta Dvanajst Aleša Štegra eden vplivnejših evropskih mislecev, ki je v ključnih trenutkih znal postaviti pravilne usmeritve in je s tem ključno sooblikoval idejo Evrope kot skupnega kulturnega prostora.

Javnosti v Mariboru se bo predstavil drevi na pogovoru v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor kot zadnji od skupno 12 vplivnih osebnosti, ki so letos obiskale Maribor v okviru projekta EPK Dvanajst.

Ob Langovem obisku je izšel slovenski prevod njegove knjige Lorenzo Veličastni. Knjiga opisuje, kako se je Lorenzo Medičejski v 15. stoletju uveljavil kot politični velikan svojega časa, si nadel izraz univerzalnega človeka, ki označuje renesanso, še posebej Firence, in utelesil večno moderno podobo junaka v politiki.

Medtem ko so Medičejci izdatno finančno podpirali umetnost, je danes velikokrat nasprotno. "Pri kulturi ne gre samo za širjenje obzorij duha ampak ima pomembno vlogo tudi pri razvoju gospodarstva. Ne razumem, kako lahko številne vlade v Evropi zmanjšujejo sredstva za kulturo in izobraževanje, saj s tem delujejo proti narodu samemu," je Lang dejal na današnji novinarski konferenci. Upa, da se bo krčenje sredstev za kulturo v prihodnjih letih ustavilo, med drugim tudi po zaslugi EPK, ki je dokaz, da kultura krepi gospodarstvo.