Svet 24.11.2012 5:30

V Parizu razstava Dalijevih del

Pariz, 24. novembra - V pariškem Centru Pompidou so na ogled postavili razstavo, posvečeno španskemu slikarju Salvadorju Daliju (1904-1989). Predstavljenih je več kot 200 slik, skulptur in risb. Razstava želi osvetliti polno moč umetnikovih del in vlogo, ki so jo pri tem imele osebnost, genialnost in zanj značilna pretiranost.

Umetnik, ki je bil pogosto tarča kritik zaradi svoje teatralnosti, ljubezni do denarja in provokativne drže glede političnih tem, velja za enega najbolj kontroverznih pa tudi najpopularnejših umetnikov 20. stoletja, piše na spletni strani centra.

Med razstavljenimi je nekaj ikoničnih del, med njimi slika Stopljeni čas iz leta 1931, ki jo označuje poznani Dalijev motiv staljene ure. Sliko je za razstavo posodil newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). Slikam, skulpturam in risbam so dodani filmi in televizijski posnetki pa tudi fotografije.

Razstavo so v Centru Pompidou pripravili v sodelovanju z Nacionalnim muzejem Center umetnosti Reina Sofia v Madridu, Dalijevo fundacijo v Figuerasu in Dalijevim muzejem v Saint Petersburgu na Floridi.

Salvador Dali se je rodil v Figuerasu v Španiji. Študiral je v Madridu. Leta 1927 je odšel v Pariz in se tam seznanil s Picassom, Bretonom ter nadrealističnim gibanjem. Leta 1940 je emigriral v ZDA, leta 1948 pa se je preselil v Francijo.

Na podlagi študija psihoanalize je razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden slikar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj. Medijsko in tržno je bil zelo spreten umetnik, ki je znal ustvariti in gojiti kult o svojem geniju.