Svet 25.11.2012 6:00

V dunajskih muzejih v Klimtovem letu beležijo rekorden obisk

Dunaj, 25. novembra - Klimtovo leto, s katerim so v avstrijski prestolnici obeležili 150. obletnico rojstva slikarja Gustava Klimta, se počasi bliža h koncu. V številnih muzejih, v katerih so pripravili razstave, posvečene umetniku, so v letošnjem letu beležili rekorden obisk, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaška, Zagreb. Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Še posebej velik porast števila obiskovalcev so zabeležili v Leopoldovem muzeju na razstavi Klimt osebno. Na njej so našteli kar 220.124 obiskovalcev, med njimi je bil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Muzej je letos obiskalo kar 50.000 obiskovalcev več kot v enakem obdobju lani.

V galeriji Belvedere bodo kmalu prvič v zgodovini presegli številko milijon obiskovalcev. Medtem, ko so lani v galeriji našteli 888.633 obiskovalcev, letos računajo, da bodi do konca leta dosegli številko 1,1 milijona. Jubilejna razstava, posvečena Klimtu, je doslej pritegnila 355.896 ljubiteljev umetnosti, razstava Gustav Klimt / Josef Hoffmann - pionirja moderne v galeriji Spodnji Belvedere pa 14.301 obiskovalca, piše APA.

Rekord so zabeležili tudi v Muzeju mesta Dunaj. Postavitev z naslovom Klimt - zbirka Muzeja mesta Dunaj je z 67.000 obiskovalci doslej najbolje obiskana razstava v času, ko muzej vodi direktor Wolfgang Kos. Tudi stavbo Secesije, kjer je mogoče občudovati znameniti Beethovnov friz, je od 1. januarja do 20. novembra obiskalo 111.461 ljudi, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni porast za 44,5 odstotka.

V muzeju Albertina so na razstavi Klimtovih risb našteli 178.508 obiskovalcev, razstava pa je navdušila tudi obiskovalce Muzeja Getty v Los Angelesu, še piše APA.