Slovenija 25.11.2012 6:00

V Cankarjevem domu še danes možnost za obisk knjižnega sejma

Ljubljana, 25. novembra - V Cankarjevem domu lahko ljubitelji knjig še danes obiščejo 28. Slovenski knjižni sejem, ki je odprt od srede. Kot je za STA dejal predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Rudi Zaman, je bil obisk sejma kljub krizi zelo dober, celo boljši od lanskega leta. Zadovoljni so tudi založniki, ki ugotavljajo, da ljudje še vedno segajo po dobri knjigi.

Ljubljana. Slovenski knjižni sejem. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom. Slovenski knjižni sejem. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Stanko Gruden/STA

Po Zamanovi oceni so kupci letos izbirali nekoliko kvalitetnejše knjige, drug faktor pa je cena. "Knjige do 20 evrov se prodajajo dobro, medtem ko dražje ustavi cena," je poudaril.

Na letošnjem knjižnem sejmu, ki je po Zamanovih besedah "copy paste" lanskega, je sodelovalo 71 založb in 21 malih založnikov. Svojo produkcijo so na skoraj 1300 kvadratnih metrih predstavili na 86 stojnicah in še na 20 stojnicah na bazarju.

Sejem je ponudil tudi 129 dogodkov na odrih in v dvoranah, v sklopu spremljevalnih dogodkov pa so pripravili tudi dve razstavi. Prva je predstavila založnika Janeza Giontinija in Antona Turka, druga pa znamenitega nemškega pisatelja Karla Maya.

V prvem preddverju CD so potekale že tradicionalne debatne kavarne, ki so bile posvečene različnim vprašanjem, od strokovnih do humanistično-duhovnih in aktualnih družbeno-političnih tem. V Veliki sprejemni dvorani je Društvo slovenskih pisateljev letos že tretje leto zapored organiziralo Pisateljski oder, ki se je letos osredotočil na svetovljanskost slovenskih pisateljev. Stroki pa je bila namenjena Založniška akademija.

Kulturnovzgojni in humanistični programi Cankarjevega doma se je v program knjižnega sejma letos vključuje s petimi projekti, tu pa je bil še Šolski knjigosled, v katerega je bilo vključenih 15 založb.

Slavnostno odprtje je dan pred odprtjem za javnost tradicionalno pospremila podelitev Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo in drugih nagrad. Letos je Schwentnerjevo nagrado odnesel publicist, urednik in prevajalec Iztok Ilich.