EPK 2012 6.12.2012 12:45

Velenje doseglo vse cilje EPK

pripravila Lili Pušnik Čede

Velenje, 6. decembra - Koordinator projekta EPK v Velenju Peter Groznik je ocenil, da so dosegli in celo presegli vse zastavljene cilje. Vsa tradicionalna prizorišča kulturnih dogodkov so v tem letu ponudila bistveno več kakovostnih prireditev, ki so pritegnila tudi nove gledalce.

Velenjski EPK program je nastal v sodelovanju vseh javnih zavodov s področij kulture, vzgoje in izobraževanja, pri izvedbi pa je sodelovalo tudi gospodarstvo, številna društva in druge organizacije. Po Groznikovi so zaznali velik porast ustvarjalcev vseh generacij, ki so se vključili v pripravo in izvedbo kulturnih programov v Velenju. Še največ težav jim je povzročalo tekoče financiranje projekta.

Velenjčanom so v sklopu EPK obljubili realizacijo 24 projektov, ki so zajemali vse zvrsti umetnosti ter so nagovarjali vse generacije. Priprava in izvedba vseh projektov je temeljila na sodelovanju on povezovanju. EPK je prispeval, tako Groznik, tudi k celovitemu dvigu kakovosti življenja v mestu.

Velenjski program je sistematično krepil nosilne blagovne znamke s področja kulture - Pikin festival, Festival mladih kultur Kunigunda in poletne kulturne prireditve - obujal nekoč že uveljavljenje in kasneje zamrle zgodbe Velenja, kot sta Evropa pleše in Max Klub Jazz Festival, ter sprožil povsem nove projekte, kot sta Vodno mesto, Bela tehnika-črna magija).

Sodeč po množičnem obisku prireditev in vrsti naklonjenih odzivov, je velenjsko občinstvo utrip EPK zelo občutilo. Vzdušje med izvedbo projektov v Velenju je bilo zelo pozitivno, vsi ključni sodelujoči akterji so izrazili veliko pripravljenost za sodelovanje pri pripravi in izvedbi projektov. Ti bodo doseženo raven kulturno-umetniške produkcije in postprodukcije ter programov kulturne vzgoje za vse generacije ohranjali in nadgrajevali tudi v prihodnjih letih, so prepričani koordinatorji velenjskega projekta.

Velenjski župan Bojan Kontič je ocenil, da v Velenju EPK nikoli niso razumeli kot cilj, temveč le kot pripomoček, kot orodje in sredstvo, kot eno od možnih poti za nadaljnji razvoj. "Velenjska občina ima namreč bogato industrijsko, arhitekturno pa tudi naravno in kulturno dediščino. Ima javne zavode, društva in druge organizacije na področju kulture. Ima čudovite prireditvene prostore, številne priznane kulturne ustvarjalce, množico ljubiteljskih kulturnih delavcev in občinstvo, ki dobro prepozna in nagradi, je za STA dejal Kontič.

Številni Velenjčani ocenjujejo, da so bile prireditve kakovostne in dobro obiskane. Kultura ima v mestu tudi sicer pomembno vlogo, EPK je vse le še dodatno okrepil. Nekateri pa prav zaradi siceršnjega bogatega kulturnega življenja sploh niso opazili bistvenih razlik v času EPK.