Slovenija 26.11.2012 14:23

Celjska Mohorjeva družba predstavila redno zbirko 2013

Ljubljana, 26. novembra - Redna zbirka Celjske Mohorjeve družbe 2013 poleg Mohorjevega koledarja in koledarja z motivi obpotnih znamenj vsebuje še povest Frana Saleškega Finžgarja Sama, delo Milka Mikole Rdeče nasilje, slikanico o Lojzetu Grozdetu in vodič po slovenskih domačijah Tomaža Štefeta. Založba je predstavila tudi novega glavnega urednika založbe Davida Movrina.

Mohorjev koledar, ki je po besedah njegovega urednika Andreja Arka vsakoletna os redne zbirke, prinaša branje za celo leto. Sestavljen je iz koledarskega dela in prispevkov z različnih področij. Prinaša nabor zgodovinskih, naravoslovnih in humanističnih tem, ki so predstavljene na poljuden način, je povedal Arko.

Z vključitvijo Finžgarjeve povesti Sama v redno zbirko so pri Celjski Mohorjevi založbi po besedah njenega direktorja Jožeta Faganela počastili 50. obletnico smrti avtorja, ki je bil zaslužen za zlato obdobje Mohorjeve družbe. Finžgar, ki je v Mohorjevi družbi urednikoval od leta 1922, se je ves čas zavzemal, da bi bila knjiga dostopna tudi preprostemu bralcu in ne le elitam, je pojasnil Faganel.

Povest, ki je izšla v zbirki Slovenske večernice, odraža Finžgarjevo skrb, ki jo je izrazil ob vzponu kapitalizma in želji zaščititi slovenskega kmeta in intelektualca. Brezizhoden položaj intelektualca Finžgarjeve dobe bralcu ponuja asociacijo na podoben položaj mladih intelektualcev danes, je prepričan Faganel.

Monografija Rdeče nasilje ponuja prvo zgodovinsko študijo, ki na podlagi dokumentov predstavlja nasilje, ki ga je komunistična oblast izvajala po letu 1945. Delo je po avtorjevih besedah nadgradnja zbornika Temna stran meseca, ki ga je leta 1998 uredil Drago Jančar. V epilogu dela je Mikola podal, kot je dejal, "rezultate represije komunistične oblasti: 19.000 brez sodnega procesa pobitih civilistov, štiri koncentracijska, štiri delovna ter 20 taborišč za družbeno koristno in poboljševalno delo, 60.000 nasilnih razlastitev premoženja in nekaj tisoč prisilnih preselitev".

Slikanica Ti si sonce mojega življenja je delo frančiškana Andraža Arka in ilustratorke Urše Rožič, ki imata za seboj že nekaj skupnih slikanic. Knjiga je izšla v sozaložništvu z založbo Brat Frančišek. Z njo sta želela avtorja predstaviti Franceta Grozdeta otrokom. "Slikanica s toplino risb predstavlja lik Grozdeta, ki je veliko več kot mučenec in žrtev," je poudaril avtor in dodal: "Bil je nezakonski otrok s potenciali, da postane kriminalec, s svojim življenjem pa je ob dobri vzgoji in iskanju Boga postal vzor svojim vrstnikom pa tudi današnjim otrokom."

Vodič Slovenske domačije, podnaslovljen Petdeset izletov po dediščini, ponuja pregled domačij iz vseh slovenskih pokrajin in zamejstva. Domačije so razvrščene v štiri kategorije: domačije kot muzej na prostem, domačije znanih Slovencev, obnovljene in za javnost odprte domačije ter neobičajne domačije. Fotografije so delo avtorjeve soproge Marije Štefe.

Faganel je uvodoma tudi predstavil novega urednika Movrina, ki bo nasledil Andreja Arka. Movrin, po izobrazbi klasični filolog, z založbo sodeluje že dobro leto.