Slovenija 26.11.2012 14:44

Roman Asje Hrvatin med novostmi Mladinske knjige za mlade bralce

Ljubljana, 26. novembra - Pri Mladinski knjigi so poskrbeli za paket knjižnih novosti za mlade bralce. V njem so drugi roman mlade slovenske avtorice Asje Hrvatin Lepe punce lepo bruhajo, očarljivi roman Čudak Rowan angleške avtorice Julie Hearn in zadnji del trilogije Hrup in kaos priljubljenega ameriškega pisatelja Patricka Nessa z naslovom Vojna pošasti.

Hrvatinova je svoj prvi roman, naslovljen Od RTM do WTF napisala, ko ji je bilo komaj 15 let. V njej se je posvetila problematiki drog in odnosov med mladimi, v svojem drugem romanu Lepe punce lepo bruhajo pa je pisala o med mladimi razširjenih motnjah hranjenja.

Snovi se je mlada avtorica lotila študijsko, govorila je z mladimi, ki imajo tovrstne težave in s številnimi zdravniki. Da je zgodba verodostojna, je potrdila tudi specialistka psihiatrije Karin Sernec, ki je h knjigi Hrvatinove prispevala spremno besedo.

Hrvatinova je ugotovila, da skušajo tisti, ki imajo težave z motnjami hranjenja, svetu nekaj sporočiti s pomočjo svojega telesa. "Predstavljam si, da se ta dekleta počutijo precej omejeno, kot da ne morejo pravilno zadihati. Telo vidijo kot tisto točko, ki jo lahko nadzorujejo in uporabljajo za izražanje določenih stvari, ki sicer ostanejo preslišane," je na današnji predstavitvi knjige povedala Hrvatinova.

Izvirnemu delu Hrvatinove se je v zbirki Odisej pridružila knjiga Hearnove z naslovom Čudak Rowan. Dogajanje je postavljeno v Anglijo za časa II. svetovne vojne. Dečka Rowana, ki boleha za shizofrenijo, zdravi nemški zdravnik, ki se pri tem poslužuje elektrokompulzivne terapije. Ob branju po besedah prevajalke Alenke Moder Saje kakšen šok mestoma doživi tudi bralec.

Urednica Alenka Veler je menila, da je roman močan v podajanju zgodovinskih dejstev, po drugi strani pa gre za pripoved o zorenju mladeniča. Po njenih besedah je glavno sporočilo dela, da človek svojo človeškost lahko ohrani v kakršnihkoli okoliščinah, bistvena pa sta upanje, vera v človeka in tovarištvo.

Dodatne vsebine, povezane z romanoma Hrvatinove in Hearnove so dosegljive na portalu www.fejstbuk.net, na katerem je objavljen tudi filmski natečaj Fejst.film, namenjen osnovnošolcem.

Že s prvim delom iz trilogije Hrup in kaos je Ness v Sloveniji pridobil številne oboževalce. Sedaj jim je v slovenščini, v prevodu Andreja Hitija Ožingerja, dostopna še zadnja knjiga iz serije Vojna pošasti. "Če se v prejšnjih delih srečamo s krutostjo človeka in s težkimi odločitvami o tem, ali sploh biti človek ali ne, Ness v zadnjem delu to pripelje do take točke, da se tudi sam težko odločiš, kaj bi v določenem trenutku storil," je dejala Velerjeva. Podrobnosti o delu sicer ni želela razkriti, je pa omenila, da se na koncu glas človečnosti le pojavi.

Knjižna bera Mladinske knjige prinaša tudi delo ameriške pisateljice Ursule K. Le Guin z naslovom Zgodbe iz Zemljemorja. Avtorica v petih zgodbah raziskuje ali dograjuje svet, ki so ga vzpostavili že njeni prvi štirje romani o Zemljemorju. Delo, ki ga je poslovenil Dušan Ogrizek, pisateljica sklene z esejem o zgodovini fantastičnega kraja, o ljudeh, ki tam živijo, literaturi, ki ga zaznamuje, jeziku in seveda magiji.

Med novitetami sta še deli dveh finskih avtorjev. Timo Parvela v knjigi Ela in prijatelji številka ena, dokaže, da je mogoče tudi šolski vsakdan opisati zabavno, Siri Kolu pa bralce dela Ajda in razbojniki popelje na zabavno pustolovščino, v kateri se po naključju znajde ugrabljena deklica.