Svet 27.11.2012 8:38

Beneški arhitekturni bienale zabeležil 178.000 obiskovalcev

Benetke, 27. novembra - Letošnji arhitekturni bienale, največjo arhitekturno prireditev na svetu, je letos obiskalo 178.000 ljudi, kar je za 4,7 odstotka več kot leta 2010. Bienale, ki je potekal od konca avgusta do nedelje, je letos nosil naslov Skupna tla.

Statistike še kažejo, da je bila med obiskovalci skoraj polovica mladih in študentov. Bienale iz leta v leto pritegne tudi veliko medijsko pozornost. Letos se je akreditiralo več kot 3000 novinarjev, kar je za 30 odstotkov več kot pri zadnji izdaji prireditve, je sporočila slovenska ekipa na bienalu.

Predsedujoči bienala Paolo Baratta je ob koncu poudaril, da je "bienale arhitekture postal pomemben, za mnoge neizogiben dogodek. Univerze, ki so povezane z nami in mladino, bienale potrjuje kot prostor usposabljanja, veliko število tujih medijev pa ga potrjuje kot prostor posebnega in osrednjega zanimanja vsega sveta".

"Od vsega začetka smo iz izborom teme Skupna tla želeli poudariti tisto, kar imamo skupnega, in uveljaviti obstoj arhitekturne kulture, ki je ne sestavljajo le posamezni talenti, ampak bogata kontinuiteta raznih idej, združenih v skupno zgodovino," je pojasnil letošnji kurator David Chipperfield.

Slovenski del je potekal pod naslovom 100YC (100 Year City / 100-letno mesto) v Galeriji A+A, pod vodstvom komisarja Petra Tomaža Dobrile in kuratorja Toma Kovača.

Projekt arhitekta Kovača predstavlja arhitekturno in urbanistično vizijo mesta v prihodnjih 100 letih. Pri projektu je sodelovalo več kot 1000 ljudi z vsega sveta. Rezultat je več kot 100 izbranih projektov 23 univerz, fakultet in arhitekturnih šol, na katerih je pod mentorstvom priznanih strokovnjakov ustvarjalo približno 400 študentov.

Svoje vizije mesta prihodnosti so predstavili s pomočjo tiskov in računalniških aplikacij, ki so si jih obiskovalci lahko naložiti na tablične računalnike in pametne telefone.

Arhitekturni bienale v Benetkah poteka od leta 1980 in se vsaki dve leti izmenjuje z mednarodno likovno razstavo. Slovenija kot uradna članica mednarodne organizacijske ekipe sodeluje od leta 1992.