Svet 28.11.2012 5:00

Dunajski Leopoldov muzej ponovno na dražbi s Schielejevimi deli

Dunaj, 28. novembra - Dunajski Leopoldov muzej bo ponovno dal na dražbo dela Egona Schieleja. Dražba londonske hiše Sotheby's bo 5. februarja prihodnje leto, na njej pa bodo ponudili umetnikova dela na papirju Ljubezenski par (Avtoportret z Wally), Avtoportret v zeleni srajci in Na hrbtu ležeče dekle s prekrižanimi rokami in nogami.

Za vsa dela skupaj se nadejajo iztržiti od devet do 12 milijonov funtov (od 11 do 14,6 milijona evrov), so po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA v ponedeljek sporočili iz avkcijske hiše.

Z zasebne Leopoldove fundacije so že poleti sporočili, da bodo zaradi financiranja restitucijskih zahtevkov morali prodati nekaj umetniških del. "Izkupički prodaje teh del bodo namenjeni poplačilu poravnave, ki je izjemnega pomena za muzej," je dejal poslovni direktor muzeja Peter Weinhäupl. Junija je Leopoldova fundacija v zvezi z restitucijskim zahtevkom, ki se je nanašal na sliko Hiše na morju, dosegla dogovor z dediči, vendar odškodnina ni bila natančno določena. Že pred tem pa je bil s tretjinsko dedinjo slike sklenjen dogovor za znesek v vrednosti najmanj 3,5 milijona evrov, piše APA.

Sicer pa je bila že leto pred tem na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v Londonu za 24,6 milijona evrov prodana slika Hiše s pisanim perilom. Denar je bil prav tako namenjen poplačilu restitucijskih zahtevkov, a je od njega ostalo bore malo.

Delo Ljubezenski par (Avtoportret z Wally) je ocenjeno na 6,5 do 8,5 milijonov funtov (7,9 do 10,3 milijona evrov), Avtoportret v zeleni srajci na 1,8 do 2,5 milijona funtov (2,2 do tri milijone evrov) in Na hrbtu ležeče dekle s prekrižanimi rokami in nogami pa na 700.000 do milijon funtov (od 850.000 do 1,2 milijona evrov).