EPK 2012 27.11.2012 15:22

V okviru EPK antologiji portugalskih in slovenskih pesnikov 20. stoletja

Maribor, 27. novembra - Na pobudo portugalskega mesta Guimaraes, ki je letos poleg Maribora evropska prestolnica kulture, sta bili izdani antologiji portugalskih in slovenskih pesnikov 20. stoletja. Drevi ob 18. uri bodo v Vetrinjskem dvoru v okviru Kulturne ambasade Guimaraes 2012 - Portugalska vas predstavili dela portugalskih pesnikov, prevedenih v slovenščino.

Antologiji, ki vključujeta priznane slovenske in portugalske pesnike 20. stoletja, predstavljata nadaljevanje nedokončanih antologij z naslovom Trinajst slovenskih pesnikov in Trinajst portugalskih glasov, ki sta leta 2008 in 2009 izšli v Sloveniji in na Portugalskem.

Kot so sporočili z Zavoda Maribor 2012, je pobuda za projekt nastala v portugalskem Guimaraesu, koordinacijo pa je prevzela slovenska lektorica v Lizboni Mateja Rozman v sodelovanju s portugalskim pesnikom in pisateljem Casimirjem de Britom. Rezultat njenega dela je komparativna literarna zbirka pesmi in kritičnih analiz, ki je izšla v obeh državah.

Antologiji slovenskih in portugalskih pesnikov sta dvojezični. V vsaki antologiji je predstavljenih 25 priznanih pesnikov 20. stoletja, vsak pesnik pa je predstavljen na desetih straneh. Antologiji je izdala Založba Pivec.

V slovenskem jeziku bodo tako predstavljeni portugalski avtorji Fernando Pessoa, Sophia de Mello Breyner Andersen, Camilo Pessanha, Mario Sa-Carneiro, Jose Regio, Jose Gomes Ferreira, Jorge de Sena, Carlos de Oliveira, Miguel Torga, Eugenio de Andrade, Mario Cesariny, Vitorino Nemesio, Alexandre O'Neill, David Mourao-Ferreira, Al Berto, Luisa Neto Jorge.

Antologija slovenskih pesnikov bo premierno predstavljena na Portugalskem, je STA pojasnila kreativna producentka za področje knjige v okviru Zavoda Maribor 2012 Petra Narat Palčnik.