Na hitro prelistano 1.12.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. decembra - Pri založbi KUD Apokalipsa je izšla antologija najkrajše srbske proze Zrnca, ki sta jo uredila Dejan Bogojević in Dušan Stojković, pri založbi Miš pa knjiga Dustina Thomasona 21.12.. Založba Krtina je izdala delo filozofa Gillesa Deleuzeja Spinoza: Praktična filozofija, Mladinska knjiga pa mladinsko delo Tima Parvele Ela in prijatelji 1.

Ljubljana. Knjiga Tima Parvele z naslovom Ela in prijatelji 1. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tima Parvele z naslovom Ela in prijatelji 1.
Foto: STA

Ljubljana. Antologija najkrajše srbske proze od 17. stoletja do danes z naslovom Zrnca. Foto: STA

Ljubljana.
Antologija najkrajše srbske proze od 17. stoletja do danes z naslovom Zrnca.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga francoskega filozofa Gillesa Deleuzea z naslovom Spinoza, praktična filozofija. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga francoskega filozofa Gillesa Deleuzea z naslovom Spinoza, praktična filozofija.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Dustina Thomasona z naslovom 21.12. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Dustina Thomasona z naslovom 21.12.
Foto: STA

ZRNCA - ANTOLOGIJA NAJKRAJŠE SRBSKE PROZE OD 17. STOLETJA DO DANES

Kratka zgodba je oblika kratke pripovedne proze, bolj zgoščene od novele. Njeni začetki segajo v ustno izročilo in v prozne anekdote. Z vzponom realističnega romana se je kratka zgodba razvila v miniaturo, je v spremni besedi antologije najkrajše srbske proze zapisal njen urednik Bogojević. V pričujočo antologijo so vključeni avtorji od Gavrila Stefanovića Venclovića (okoli 1680-1749) do Maje Solar (1980). Knjiga ponuja prerez najkrajših zgodb od 17. do 20. stoletja, glede na to v kolikšni meri so bile te dostopne urednikom, piše Bogojević , ki je tudi sam avtor več kot 50 knjig poezije, proze, dramatike in stripov. V slovenskem prevodu je letos izšel izbor njegovih pesmi Odtisi. Antologijo, ki jo je poslovenila Martina Soldo, je uredil skupaj s Stojkovićem, ki je prav tako literarni kritik, piše pa tudi prozo in poezijo.

SPINOZA: PRAKTIČNA FILOZOFIJA - POGLED FILOZOFA DELEUZEJA NA SPINOZO

Gilles Deleuze je drobno knjigo izdal kot svojo drugo monografijo o Spinozi potem, ko je o tem nizozemskem filozofu judovskega rodu napisal obsežno doktorsko disertacijo. V svojih poznejših intervjujih je izid druge monografije o klasičnem avtorju zgodovine filozofije pojasnil z nezadovoljstvom, ki mu ga je zbujala objava disertacije, češ da v njej ni uspel zajeti najbolj živega duha tega misleca. Če se je Deleuze v prvi knjigi o Spinozi posvečal njegovi ontologiji in gnoseologiji, njegovo drugo branje v istih Spinozovih besedilih odkriva praktičnega filozofa, ki ga prakticiranje filozofije zanima kot etična avtotransformacija. Drobna knjižica je hitro pridobila kultni status med ljubitelji obeh filozofov, so zapisali v založbi Krtina, pri kateri je delo izšlo v prevodu Marka Štempiharja in Igorja Pribca. Gilles Deleuze (1925-1995) je bil francoski filozof, ki velja za enega največjih mislecev 20. stoletja.

21. 12. - LITERARNI TRILER Z APOKALIPTIČNIM NASLOVOM IN VSEBINO

Delo z datumskim naslovom 21. 12. je triler, ki temelji na fenomenu apokalipse. Ta naj bi se po napovedi starodavnega majevskega koledarja zgodila leta 2012. Ko se na različnih koncih Los Angelesa hkrati pojavita pacient z nenavadnimi bolezenskimi znaki in na novo odkriti majevski kodeks, ki bi lahko pojasnil, zakaj je majevsko kraljestvo čez noč izginilo, se izkaže, da podobna usoda grozi celotni civilizaciji. Zdravnik Gabriel Stanton, ki raziskuje redke nalezljive bolezni, in raziskovalka Chel Manu, izvedenka za starodavno majevsko kulturo, sta prisiljena združiti moči, da odkrijeta skrivnost do 21. decembra 2012.

Ameriški pisatelj Dustin Thomason je študiral antropologijo in medicino. Svoj prvi roman, mednarodno uspešnico Pravilo štirih, ki je v slovenskem prevodu izšla leta 2005, je napisal skupaj s svojim najboljšim prijateljem iz otroških let, Ianom Caldwellom. Roman 21. 12. je njegovo prvo samostojno literarno delo. V slovenščino ga je prevedla Meta Osredkar.

ELA IN PRIJATELJI 1 - ZGODBE NAVIHANE PRVOŠOLKE ELE IZPOD PERESA FINSKEGA PISATELJA

Knjiga o deklici Eli priljubljenega finskega pisatelja Tima Parvela prinaša njene šolske dogodivščine. Ela hodi v prvi razred in ima zelo rada šolo, saj se nikjer drugje ne zgodi toliko zabavnih reči. Ko so dnevi dobri, se tako zdi celo učitelju, ki poskuša obvladati brihtne in svojeglave učence. Včasih mu to uspe, včasih tudi ne. Parvela je bil za zgodbe o Eli leta 2000 uvrščen na častno listo IBBY. Zbirka navihanih prigod živahne prvošolke in njenih sošolcev bo, kot so prepričani v založbi, navdušila oboževalce Goscinnyjevega malega Nikca, ki ga je ilustriral Jean-Jacques Sempe. Ilustratorka Sabina Wilharm je ubrala podoben likovni izraz. Zgodbe je prevedla Julija Potrč.