EPK 2012 6.12.2012 12:45

Novomeščani si po letu EPK obetajo boljše sodelovanje z vzhodno Slovenijo

pripravil Rasto Božič

Novo mesto, 6. decembra - V Mestni občini Novo mesto so v sklopu EPK ob nosilnih petih pripravili še več kot 50 prireditev. Prireditelji tamkajšnjih osrednjih projektov EPK so s sodelovanjem pri projektu zadovoljni, kot menijo na novomeški občini, pa povezava z dokaj oddaljeno Vzhodno Slovenijo obeta sodelovanje tudi po letu kulturnega prestolovanja..

Kot je za STA pojasnila svetovalka za kulturo Mestne občine Novo mesto Sandra Boršić, je sodelovanje pri projektu EPK tamkajšnjim kulturnim ustvarjalcem in Novem mestu, ki se usmerja predvsem proti Ljubljani, prineslo izmenjavo izkušenj, znanja in programov z mestnimi občinami vzhodne Slovenije.

Novo mesto je bilo deležno tudi večje medijske pozornosti in kulturnih presežkov domačih ustvarjalcev ter izdatnejše denarne podpore, ki jim je omočila nadgraditi dosedanje in ustvariti nove kulturne projekte. V Novem mestu so ob tem zabeležili skokovito rast števila obiskovalcev kulturnih prireditev, je ocenila Boršićeva.

Po besedah direktorja novomeškega zavoda LokalPatriot Andreja Krštinca pa je projekt EPK na Dolenjsko prinesel več prireditev in vsebin, ki jih tamkajšnji prireditelji ob siceršnji krizi v tolikšnem obsegu ne bi mogli izvesti. "Zagotovo pa je projekt EPK v številnih pogledih zakrpal podporno finančni primanjkljaj, ki ga novomeški kulturniki trpijo že leta," je povedal za STA.

Ravnatelj novomeškega Anton Podbevšek Teatra (APT) Matjaž Berger pa je za STA ocenil, da je bil projekt EPK umetniško in kulturološko produktiven v kontekstu obeh temeljnih kreativnih dogodkov, ki so jih pripravili v njihovem gledališču. APT je bil s svojo produkcijo dovolj referenčen, da je upravičil partnersko vlogo novomeške občine, tamkajšnjemu gledališču pa je projekt EPK med drugim prinesel rekonstruirano in modernizirano gledališko stavbo, je dodal Berger.

Tudi Berger je obisk novomeških prireditev EPK ocenil kot dobrega, številni gledalci so na ogled njihovih prireditev prišli tudi iz tujine. Podobno je bilo tudi z zanimanjem in odzivom domače ter mednarodne strokovne javnosti.

Da je projekt EPK Novemu mestu prinesel vrsto pozitivnih učinkov, meni tudi direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj. Po njegovih besedah bi bilo marsikaj lahko boljše, vendar se v danih okoliščinah bistveno več ni dalo ustvariti. Vsekakor je bila odločitev za sodelovanje pri projektu EPK pravilna, v Dolenjskem muzeju pa so lani in letos dobro izkoristili ter uresničili celoten zahteven in obsežen program.

Picelj je tudi prepričan, da je projekt EPK v Novem mestu pustil trajno sled. Po Bergerjevem mnenju je EPK določenim produkcijskim enotam zapustil nove ideje, asociacije in koncepte. Ne ve pa, ali je v celoti uspel na ravni območnega in mednarodnega povezovanja, kar je bilo eno od izhodišč projekta.

"Ob obiskih Antwerpna in Lizbone - evropskih kulturnih prestolnic v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja - sem bil navdušen in mobiliziran, ker sem doživel zmago in praznovanje sodobne umetnosti kot oblike sodobne misli. Slovenski projekt EPK pa se je v določenih fazah odvijal bolj kot bitka vseh proti vsem. Šele proti koncu oziroma v svoji drugi polovici se je kontekst umiril do te mere, da se je dalo emancipirano gledati, poslušati, reflektirati in uživati," je opozoril Berger.

Po Krštinčevih besedah bo zapuščina projekta EPK 2012 gotovo bolj razvidna prihodnje leto, ko bodo številni kulturni producenti izvajali svoje projekte, programe in produkcije brez podpore zavoda EPK.

"Svoje dejavnosti in delovanje bomo morali prilagoditi finančni situaciji, iskali bomo nove vire financiranja ter v primeru neuspeha zmanjšali svoj obseg delovanja. Tako bomo kulturni producenti in hkrati javnost občutili pomembno vlogo javnega zavoda Maribor 2012 pri kreiranju slovenskega kulturnega prostora," je poudaril Krštinc.

Kot je povzela Boršićeva, so Novo mesto v letu EPK zaznamovali številni dogodki žive kulture in kakovostne delavnice s področja jazza ter fotografije. Ob številnih dogodkih, izmenjavah, mrežnih in skupnih projektih partnerskih občin pa kot trajni zgodovinski mejniki ostajajo zapisi v obliki fotografskega arhivskega gradiva in spomeniki kulturne dediščine.

Opozorila je na projekte Dolenjskega muzeja, med katerimi je navedla novo stalno arheološko zbirko s strokovno publikacijo, monografijo o novomeški situlski umetnosti in film, razstavo Zgodovina Novega mesta 1848 do 1918 in prenovljeno stalno etnološko zbirko.

Za EPK ostajajo še projekti obeleževanje mestne kulturne dediščine, stalna zbirka avtomobilov in prikolic dolenjske avtomobilske industrije, skulptura olimpionika Leona Štuklja, arhivski projekt Kronist Novega mesta in drugi.

V okviru partnerskih projektov EPK so novomeške nosilne projekte pripravili in izvedli APT - odrsko detonacijo ČlovekA z bombami v sodelovanju s festivalom Rock Otočec in v režiji Matjaža Bergerja. Rock Otočec - svoj vsakoletni festival na otoški loki, Dolenjski muzej - izdajo monografije Odsevi prazgodovine v bronu - Situlska umetnost Novega mesta in posodobitev stalne muzejske etnološke zbirke ter zavod LokalPatriot, ki je v skupni nabor temeljnih projektov prispeval dve večji prireditvi - Festival dokumentarne fotografije Fotopub in Mednarodno delavnico s festivalom Jazzinty.