Svet 28.11.2012 6:00

Malezijska islamska stranka nasprotuje nastopu Eltona Johna

Kuala Lumpur, 28. novembra - Malezijska islamska stranka je pozvala vlado te večinsko muslimansko usmerjene azijske države, naj prepovedo četrtkov nastop Eltona Johna v Kuala Lumpurju. Britanski pevec, ki ne skriva svoje homoseksualnosti, po njihovih besedah širi "nemoralne" vrednote, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana, Arena Stožice. Britanski pevec Elton John. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Arena Stožice.
Britanski pevec Elton John.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Koncert je potrebno odpovedati. Umetniki, ki so vključeni v gejevske in lezbične aktivnosti, ne bi smeli nastopati v Maleziji, saj širijo napačne vrednote," je za AFP dejal vodja podmladka opozicijske panmalezijske Islamske stranke Nasrudin Hassan Tantawi.

Elton John, ki je trenutno na azijskem delu svetovne turneje, je lanskega novembra kljub podobnemu protestu islamske stranke v Maleziji že nastopil pred razprodano dvorano. Pripadniki te stranke sicer večkrat protestirajo proti koncertom glasbenikov z Zahoda, ker po njihovem mnenju promovirajo promiskuitetno vedenje in kvarijo malezijsko mladino.

Legendarni pevec se je v Angliji leta 2005 poročil s svojim dolgoletnim partnerjem Davidom Furnishem. Za božič pred dvema letoma sta Elton John in Furnish postala starša.

Homoseksualnost je v Maleziji, v kateri je 60 odstotkov prebivalstva muslimanske veroizpovedi, že od nekdaj tabu. Homoseksualnost je obravnavana kot kaznivo dejanje, za katerega je predvidena zaporna kazen.

V ponedeljek je Elton John razburkal tudi kitajsko javnost s tem, da je svoj koncert v Pekingu posvetil kitajskemu disidentskemu umetniku Aiju Weiweiju.