Slovenija 28.11.2012 13:51

Pri Študentski založbi novo delo Zmaga Šmitka o slovenskih mitih

Ljubljana, 28. novembra - Pri Študentski založbi so izdali in danes predstavili knjigo Poetika in logika slovenskih mitov: Ključi kraljestva. Po besedah Aleša Štegra, urednika zbirke Koda, pri kateri je delo izšlo, monografija nadgrajujejo prejšnjo knjigo Mitološko izročilo Slovencev, ki je izšla leta 2004. Po Štegrovem mnenju knjigi skupaj sestavljata monumentalno delo.

Ljubljana. Knjiga Zmaga Šmitka Poetika in logika slovenskih mitov: Ključi kraljestva. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zmaga Šmitka Poetika in logika slovenskih mitov: Ključi kraljestva.
Foto: STA

Monografija vsebuje poglobljeno interpretacijo številnih mitoloških motivov, podaja nova spoznanja in bo, kot je prepričan Šteger, referenčno delo za marsikoga. Knjigo uvaja razlaga simbolike kamnov in dreves, nadaljuje pa se z opisom ključnih likov slovenske mitologije od Kresnika, Kralja Matjaža, Petra Klepca in Martina Krpana. Slovensko izročilo je avtor vpel v širši indoevropski kontekst.

Šmitek, ki je profesor na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete, je za tokratno monografijo potreboval sedem let. Iz sedmih novih poglavij, ki dopolnjuje prejšnjih 12, lahko bralec po avtorjevih besedah zasluti obseg slovenske mitologije in tematik mitološke dediščine. Delo prinaša celosten pogled na mitološke pojave z izjemo demonologije. Kot je pojasnil, so strašna bitja v tem delu le nakazana.

Predstavil je metodo dela, ki ne temelji, kot nekateri mislijo, na mešanici "avtorjeve fantazije in znanosti", pač pa na starih zapisih, ki jih je zbiral tako po Sloveniji kot v tujini, med drugim celo v Indiji. Tako je najprej napravil sintezo vsega, kar je našel napisanega na tem področju od 30. let 19. stoletja dalje. O podrobnem delu priča tudi 3000 opomb v obeh knjigah. Pri iskanju manjkajočih delov si je pomagal pri mitologiji drugih slovanskih narodov, ki je v marsičem, kot je pojasnil, podobna slovenski.

Na Štegrovo vprašanje o ideji za podnaslov Ključi kraljestva, je odgovoril, da ga je nagovorila misel nemškega filozofa Rudolfa Otta, ki je nekoč dejal, da je mitologija kraljevski prestol vsake kulture. Pri tem je opozoril še na aktualnost mitov, ki jih uporablja tudi sodobna pop kultura. Mitološko snov črpajo tako sodobni filmi, kot sta Gospodar prstanov in Avatar, pa tudi risanke.

Delo krasijo barvne ilustracije, tudi priznanih slovenskih umetnikov, kot so Maksim Gaspari, Ivan Vavpotič, France Mihelič, Suzana Bricelj in Miki Muster. Knjigo uvaja verz pesnika Gregorja Strniše, ki se je med drugim ukvarjal tudi s teorijo mitologije, je še povedal Šmitek.