Svet 28.11.2012 14:05

Wellington dočakal tehnološko izpopolnjeno premiero Hobita

Wellington, 28. novembra - Današnjo svetovno premiero filma Hobit: Nepričakovano popotovanje, prvega v seriji treh nadaljevanj znane filmske in knjižne trilogije Gospodar prstanov, so v novozelandskem Wellingtonu sprejeli z navdušenjem. Igralce so ob rdeči preprogi pričakali oboževalci s škratovskimi ušesi in čarovniškimi klobuki, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Britanski igralec Martin Freeman, ki je v filmu nastopil v glavni vlogi hobita Bilba, je ob premieri dejal, da je režiser Peter Jackson s filmom Hobit: Nepričakovano popotovanje napravil fantastično delo in da je z njim celo prekosil Gospodarja prstanov.

Svetovna premiera dela, za katerega producenti upajo, da bo velika prodajna uspešnica, v novozelandskem mestu namesto v velikemu Hollywoodu je nekoliko nenavadna. Toda Jackson je na na Novi Zelandiji snemal tako odmevno trilogijo Gospodar prstanov kot prvi del trilogije Hobit, kar je v zadnjih letih pomagalo pri vzpostavitvi tamkajšnje filmske industrije.

Jackson je film posnel s hitrostjo 48 sličic na sekundo namesto standardnih 24 sličic na sekundo z željo, da bi izboljšal kakovost slike. Nekateri so po ogledu filma presodili, da so podobe zaradi tega zelo čiste in delujejo preveč realistično, kar naj bi filmu odvzelo čarobnost.

Režiser je dejal, da je zgolj 1000 od 25.000 kinematografov po svetu, v katerih bo film predvajan, opremljenih za prikaz 48 sličic na sekundo, zato bo večina gledalcev film doživela v tradicionalnem formatu. Sicer pa je bil Hobit posnet tudi v 3D različici.

Jackson je še spomnil, da si številni mladi filme danes radi ogledujejo kar na iPadih, zato si morajo ustvarjalci po njegovih besedah prizadevati, da gledalcem zagotovijo čim bolj magično in spektakularno filmsko izkušnjo z namenom, da bi jih privabili nazaj v kina.

Med priznanimi osebnostmi, ki so se pred premiero sprehodile po rdeči preprogi, sta bila tudi Cate Blanchett in Elijah Wood, ki v Hobitu igrata lika iz Gospodarja prstanov.

Film Hobit: Nepričakovano popotovanje, ki je nastal po knjižni predlogi J. R. R. Tolkiena, bo po svetovnih kinematografih na ogled od decembra dalje, na redni spored slovenskih kinematografov pa prihaja 13. decembra.