EPK 2012 6.12.2012 12:45

Slovenj Gradec z EPK uspešno nadgradil vsebine

pripravila Vesna Pušnik Brezovnik

Slovenj Gradec, 6. decembra - Slovenj Gradec je kot partnersko mesto EPK pridobil v več pogledih. Po presoji direktorja Koroške galerije likovnih umetnosti Marka Košana so delali vrhunske programe za minimalni denar. Na kritike, da so imeli v času EPK premalo izvirne lastne produkcije, odgovarja, da so namenoma nadgrajevali obstoječe vsebine.

Košan opozarja, da Slovenj Gradec ni imel zelo visoko letečih zamisli, tisto, kar so si v koroškem mestu zamislili, pa bodo, kot kaže, v celoti izvedli.

"Prepričan sem in upam si reči, da smo delali vrhunske programe za minimalni denar," je za STA dejal Košan, ki je opozoril, da so v Slovenj Gradcu namenoma nadgrajevali obstoječe vsebine, ker je to tisto znanje, ki ga mesto ima, in vsebine, katerim se bo mesto tudi v prihodnje posvečalo.

Letos so se tako v Slovenj Gradcu po Košanovih besedah preizkusili, kako se da dogodke pripraviti na nekoliko višji ravni, zato Slovenj Gradec tudi pozna svoj domet. "Za mali Slovenj Gradec se je izkazalo, da so to prave vsebine, ki imajo svojo specifično mesto, so posebne, so drugačne, Slovenj Gradcu prinašajo neko identiteto," pravi Košan.

Med že tradicionalne, a letos tudi z mednarodno razsežnostjo nadgrajene vsebine v okviru programa EPK, sodijo mirovniški festival, razstava domače in umetnostne obrti, poletno festivalsko dogajanje in festival mlade literature Urška.

Med programi, ki so na novo nastali v minulem letu in imajo trajnejšo vrednost, pa je Košan izpostavil prvo mednarodno solopevsko tekmovanje v interpretaciji samospevov Huga Wolfa, ki je preseglo pričakovanja. Tekmovanje si bodo v prihodnje prizadevali izvajati bienalno ali pa na tri leta.

Slovenj Gradec se ponaša tudi z novo infrastrukturo. Obnovljena je bila rojstna hiša Huga Wolfa in v njej urejen dokumentacijski center, svoje prostore sta posodobila galerija in Koroški pokrajinski muzej.

Prav tako je bilo prenovljeno staro mestno jedro, kamor se je preselilo poletno festivalsko dogajanje, ki je prej potekalo pred graščino Rotenturn. Selitev dogajanja je bila pozitivno sprejeta med obiskovalci, z oživitvijo središča so spodbudo dobili tudi gostinci.

"Obisk Slovenj Gradca ni bil silovito množičen, se je pa precej povečal," je ocenil Košan, ki pa je kljub vsemu samokritičen do promocije dogajanja. Meni, da je Slovenj Gradec premalo naredil za promocijo v sosednji avstrijski Koroški.

Ne glede na to pa v mestni turistični pisarni ugotavljajo, da se je letos v Slovenj Gradcu mudilo več obiskovalcev iz avstrijske Koroške kot minula leta. Skupno so v Slovenj Gradcu v prvih osmih mesecih zabeležili nekaj manj kot 16.300 nočitev, kar je skoraj 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je STA povedala vodja pisarne Marija Lah.

Povečalo se je predvsem število nočitev tujcev, zabeležili so kar 10.700 nočitev. Povečano število nočitev je po njeni oceni tako posledica projekta EPK kot tudi tega, da je letos polno zaživel mestni mladinski hotel, kjer med pripravami v Slovenj Gradcu in okolici bivajo mladi športniki.

Precej več kot lani v mestni turistični pisarni beležijo tudi dnevnih gostov. Največ jih je bilo v času večjih razstav, med katere sodijo razstava domačih in umetnostnih obrti, razstava Angeli apokalipse srbskega umetnika Vladimirja Veličkovića in slovenjgraškega slikarja samouka Jožeta Tisnikarja ter mednarodna razstava Soft Control.

Zelo zadovoljna z izvedbo programov v okviru EPK v Slovenj Gradcu je tudi pomočnica koordinatorke projekta v koroškem partnerskem mestu Doroteja Stoporko. Meni, da so bili projekti izvedeni na "zelo visokem nivoju" in to ne le v galeriji in muzeju, izkazali so se tudi manjši producenti. Mesto je gostilo tudi nekaj t.i. mrežnih projektov z drugimi partnerskimi mesti.

Več povezovalnih projektov in rezultatov mreženja mest pa je pričakoval kulturno-politični aktivist Rado Poggi. Kot je dejal za STA, bi tudi Evropa rada prejela odgovor ustvarjalnih krogov, kaj pomeni mreženje, kaj lahko ponudi. Glede vsebin v Slovenj Gradcu pa je ocenil, da je bilo kar nekaj dobrih. Tujci praviloma sledijo prav takšnim velikim projektom, v Slovenj Gradcu pa je pogrešal več bolj inovativnih lastnih vsebin.