Slovenija 28.11.2012 15:34

Sebastijan Horvat: Odpoved predstave Srce v breznu v SSG politično-umetniška gesta

Ljubljana, 28. novembra - Upravni svet Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je zaradi nastale finančne situacije odpovedal koprodukcijsko uprizoritev Srce v breznu - The Movie v režiji Sebastijana Horvata. Ta meni, da razlog za odpoved niso le finance, svojo razlago takšne odločitve je podal na današnji novinarski konferenci.

Maribor, Stara dvorana SNG Maribor. Režiser Sebastjan Horvat in umetniški vodja SNG Maribor Vili Ravnjak. Foto: Gregor Mlakar/STA. Arhiv STA

Maribor, Stara dvorana SNG Maribor.
Režiser Sebastjan Horvat in umetniški vodja SNG Maribor Vili Ravnjak.
Foto: Gregor Mlakar/STA.
Arhiv STA

Ljubljana. Režiser Sebastijan Horvat. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Sebastijan Horvat.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Horvatu so novico o tem, da je predstava črtana z repertoarja, sporočili 7. novembra, vaje pa naj bi se začele šest dni kasneje. V predstavi naj bi sodelovali člani ansambla SSG, trije črnogorski igralci, italijanska igralka, dva otroka ter igralec Boris Kobal, je pojasnil Horvat in dodal, da je ob novici o odpovedi predstave tudi prvič slišal za finančne težave tržaškega gledališča.

"Tako, kot je bila politično-umetniška gesta umestitev projekta na repertoar, tako je bila politično-umetniška gesta upravnega sveta SSG, ki zase trdi, da se ukvarja le s finančno platjo gledališča, tudi njegova umaknitev z repertoarja," meni Horvat. Finančna kriza tako po njegovih besedah postaja izgovor za posege na področja, ki bi morala biti avtonomna, tudi na področje umetnosti. Ker gre za precedens, je potrebno raziskati, kaj je pravzaprav v ozadju. Sam ne trdi, da gre za politično cenzuro, saj dokazov za to nima, je pa vrsta indicev, ki kažejo na to, da razlog za odpoved ne morejo biti zgolj finance.

Boris Kobal je izpostavil, da je stanje krize v SSG Trst stalnica, da pa se je z delom vedno nadaljevalo. Poleg tega krize nikoli niso bile umetniške, temveč politične ter da v sosednji Italiji že ves čas vlada kaos na področju financiranja. Doslej se je vedno delalo in ko je denar prišel, plačevalo za nazaj. Trst je po Kobalovem mnenju edini pravi kraj za uprizoritev predstave o fojbah, saj je v tem mestu to še vedno nevralgična točka.

Film Srce v breznu, ki sta ga pred leti producirala italijanska državna radiotelevizija RAI in zasebni producent Angelo Rizzoli, je bil zelo odmeven in je, tako Kobal, podal izmaličeno predstavo o fojbah. Predstava naj ne bi bila odgovor na film. Kot je povedal Horvat, naj bi bila to predstava o filmu in naj bi se ukvarjala s snemanjem filma.

Da predstava, ki naj bi nastala v koprodukciji s Kraljevim gledališčem Zetski dom Cetinje in festivalom Ex Ponto, ni bila umaknjena z repertoarja le zaradi financ, je Horvat prepričan tudi zaradi tega, ker v zvezi z njo ni bila podpisana nobena avtorska niti koprodukcijska pogodba. Ob tem se sprašuje, ali bi projekt odpovedali tudi v primeru, če bi bile pogodbe podpisane.

Horvat je spomnil še na točki, ki odstopa od ustaljene prakse, saj je upravni odbor tekst predstave zahteval v branje, čeprav ni v njegovi pristojnosti, da sodi o njem. Poleg tega so članom ekipe, ko je bil projekt dokončno odpovedan, ponudili odškodnino, kar pomeni, da projekt ne bo uvrščen v noben termin SSG Trst.

Horvat se ob tem sprašuje, zakaj je bil odpovedan ravno njegov projekt, čeprav je sam gledališču tudi predlagal zmanjšanje stroškov in odlog plačila za izplačilo honorarjev. Ob tem je napovedal, da bodo predstavo kljub vsemu izvedli v sklopu festivala Ex Ponto. Kobal je dodal, da nameravajo zaradi izpada dohodka v povezavi z odpovedjo predstave vsi vpleteni zahtevati odškodnino od gledališča ter jo nato vložiti v projekt.

Predsednica upravnega sveta SSG Trst Maja Lapornik se je strinjala, da je SSG Trst prešlo že več kriz, od tod pa po njenih besedah izvira prepričanje, da je to le še eno krizno obdobje. Vendar pa je, kot je dejala, tokrat drugače, "na kolenih" ni le SSG temveč celotna slovenska manjšina v Italiji.

K nastali situaciji je po njenih besedah odločilno pripomogel tudi izpad sredstev s strani dežele Furlanija-Julijska krajina, na katera so računali. Zato je bila odločitev o odpovedi projekta, ki bi stal 67.000 evrov, edina logična. Vsekakor pa pri tem ni šlo za politično cenzuro, je poudarila in dodala, da ta predstava verjetno ni edina, ki jo bodo morali odpovedati, če bodo želeli ohraniti delovanje gledališča.