EPK 2012 29.11.2012 13:08

V Mariboru ob koncu EPK stoletni pregled slovenske umetnosti

Maribor, 29. novembra - Umetnostna galerija Maribor ob zaključku EPK predstavlja pregled likovne umetnosti 20. stoletja in odpira poglede na nove prakse slovenskih vizualnih umetnikov 21. stoletja. Razstava nosi naslov Skoraj pomlad in se v petek, 30. novembra, odpira na dveh lokacijah, v prostorih galerije in v 11. nadstropju obnovljenega hotela Slavija.

Umetnostna galerija Maribor (UGM) je želela v načrtovani novi galeriji v letu 2012 predstaviti vrhunce slovenske umetnosti iz svoje obsežne zbirke ter tako prvič vzpostaviti dolgo pričakovano stalno postavitev. Zaradi zamika pri ureditvi nove zgradbe galerije in z idejo po simbolni združitvi celotnega slovenskega umetniškega prostora v Mariboru pa galerija zdaj predstavlja pregled slovenske likovne umetnosti zadnjih 100 let.

Do 24. februarja 2013 bodo v prostorih galerije na Strossmayerjevi na ogled dela 138 umetnikov in umetniških kolektivov iz zbirk 21 slovenskih muzejev in galerij, so sporočili iz UGM. Razstava sledi kronološkemu pregledu slovenske umetnosti od impresionistov do konca 20. stoletja. Med gostujočimi muzeji in galerijami osrednjo mesto zastopa Moderna galerija z velikimi imeni, kot so Marij Pregelj, Gabrijel Stupica in Zoran Mušič.

"Druge zbirke prepoznavamo po odličnih segmentih slovenske umetnosti, kot na primer Narodno galerijo s predstavniki slovenskega impresionizma Rihardom Jakopičem, Matijo Jamo, Ivanom Groharjem in Matijo Sternenom, obalne galerije z umetnostjo 80. let, Galerijo Miklova hiša s kiparstvom s konca stoletja ter zbirko Akademije za likovno umetnost in oblikovanje z deli njenih profesorjev," so zapisali v galeriji.

V iskanju novih perspektiv za prihodnost galerija ob zaključni razstavi leta 2012 odpira tudi nov prostor za umetnost. V 11. nadstropju nekdanjega slavnega Hotela Slavija predstavlja slovenske umetnike prihodnosti. Izbor 30 najprodornejših akterjev sodobne vizualne umetnosti predstavlja hkrati najnovejšo zgodovino in možen pogled v prihodnost, navajajo v galeriji.

Ta del razstave izpostavlja najzanimivejša imena sodobne umetniške produkcije. To so imena, ki za seboj puščajo sledi in katerih dela so že del zgodovine slovenske umetnosti, čeprav so jasno uprta v prihodnost; od umetnikov srednje generacije Vadima Fiškina, Nike Špan in Nataše Prosenc do mlajših vzhajajočih zvezd Jasmine Cibic, Jaše, Petra Koštruna in drugih.

Kustosinji razstave sta Breda Kolar Sluga in Simona Vidmar.