EPK 2012 29.11.2012 16:14

Univerza v Mariboru po lastnih ocenah uspešno izkoristila EPK

Maribor, 29. novembra - Univerza v Mariboru je po besedah rektorja Danijela Rebolja uspešno izkoristila projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). "Za nas je to izjemno pomembno leto, saj smo utrdili most med univerzo in njenim okoljem," je pojasnil na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca o uspešnem sodelovanju Zavoda Maribor 2012 in Univerze v Mariboru in skupnih projektih. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca o uspešnem sodelovanju Zavoda Maribor 2012 in Univerze v Mariboru in skupnih projektih.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Novinarska konferenca o uspešnem sodelovanju Zavoda Maribor 2012 in Univerze v Mariboru in skupnih projektih. Direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Novinarska konferenca o uspešnem sodelovanju Zavoda Maribor 2012 in Univerze v Mariboru in skupnih projektih.
Direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Univerza se je v EPK vključila s platformo Raziskovalno in umetniško središče Univerze v Mariboru (RAZ:UM), prek katere je letos izvedla 33 različnih projektov. Vanje so bili vključeni tako študentje kot profesorji in drugi zaposleni na univerzi.

Projekti so bili razdeljeni v sedem programskih sklopov. Ti so se imenovali Out of the Box, Hiša znanosti, Umetnost:Zdaj, Študentska oaza kulture, Hiša arhitekture, Univerzitetna knjižnica Maribor in Filozofska fakulteta.

Po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer je Univerza v Mariboru ključen protagonist v razvoju mesta in regije, zato je po njenem mnenju prav, da se je tako intenzivno vključila v EPK. Kolikor ve, druge EPK niso dale tolikšnega poudarka univerzi, toda po njenem mnenju je to ključno za dolgoročne učinke takšnega projekta v okolju. Žal ji je le, da ni bila uresničena ideja o ustanovitvi umetniške akademije, so bili pa po njenem mnenju postavljeni temelji za njen prihodnji razvoj.

RAZ:UM je zaživel tako prek spleta kot z odprtjem informacijskega središča nedaleč od rektorata v središču Maribora. Prav tako so letos na novo odprli več razstavišč, še posebej dober odziv pa sta po besedah koordinatorja RAZ:UM Uroša Lobnika doživeli Hiša eksperimentov in Hiša arhitekture. V prihodnjih tednih naj bi med drugim odprli dnevno-nočno čitalnico v pritličju Univerzitetne knjižnice Maribor ter izdali vodič po arhitekturi mesta.

Vsi ti projekti naj bi se nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Za podporo trenutno najbolj računajo na Evropsko prestolnico mladih, ki jo bo Maribor gostil prihodnje leto.