Svet 30.11.2012 6:00

Cervantesovo nagrado prejel španski književnik Caballero Bonald

Madrid, 30. novembra - Španski pesnik, pisatelj in esejist Jose Manuel Caballero Bonald je letošnji prejemnik Cervantesove nagrade, najprestižnejšega priznanja za literaturo v španskem jeziku. Caballero Bonald (86) je prepoznaven predvsem kot pesnik. Po njegovih besedah ima poezija zdravilno moč, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Caballero Bonald se je rodil v andaluzijskem mestu Jerez de la Frontera kubanskemu očetu in francoski materi. Svojo literarno kariero je deloma gradil tudi v Kolumbiji, kjer je poučeval na univerzi v Bogoti.

Med nagrajenčevimi pesniškimi zbirkami velja omeniti "Las Horas Muertas" (Mrtve ure) iz leta 1959 in "Manual de Infractores" (Priročnik za prestopnike) iz leta 2005, med pesnitvami pa letos objavljeno avtobiografsko delo z naslovom "Entreguerras" (Med vojnami). Pesnitev je dolga 3000 verzov.

Ob izidu pesniške zbirke "La noche no tiene paredes" (Noč nima sten) leta 2009 je pesnik opozoril na pomen dvoma. "Človek, ki je brez dvomov, in ki je prepričan o vsem, ni daleč od idiota", je dejal.

Cervantesova nagrada je vredna 125.000 evrov. Podelijo jo vsako leto 23. aprila, na obletnico smrti enega največjih španskih mojstrov pisane besede Miguela de Cervantesa, avtorja slovitega Don Kihota.

Nagrado od leta 1975 običajno podeljujejo enkrat španskemu in drugič latinskoameriškemu književniku. Lani jo je prejel čilski pesnik Nicanor Parra. Med dobitniki nagrade so španska pisateljica Ana Maria Matute, argentinski pisatelj Jorge Luis Borges, perujski pisatelj Mario Vargas Llosa ter mehiški romanopisec in esejist Carlos Fuentes.