Slovenija 30.11.2012 10:17

V Pragi o nominaciji Plečnikovih del na Unescov seznam

Praga, 30. novembra - V Pragi so potekali novi pogovori o slovensko-češki nominaciji arhitekturnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine. Slovensko delegacijo je vodila Damjana Pečnik z ministrstva, pristojnega za kulturo. Koncept nominacije temelji na sintezi tradicije in ustvarjalnosti Plečnika.

Ljubljana. Slavolok na ljubljanskih Žalah, ki ga je načrtoval arhitekt Jože Plečnik. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slavolok na ljubljanskih Žalah, ki ga je načrtoval arhitekt Jože Plečnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenska delegacija z generalno direktorico direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Pečnikovo, s predstavniki tega direktorata in z arhitektom Andrejem Hrauskyjem se je na tretjem sestanku mednarodne delovne skupine v torek in sredo sestala s predstavniki češkega ministrstva za kulturo in nacionalnega zavoda za dediščino.

Obe strani sta se strinjali o konceptu prihodnje nominacije, ki temelji na sintezi tradicije in ustvarjalnosti arhitekta Jožeta Plečnika ter upošteva njegovo polemiko z racionalističnimi tendencami v arhitekturi in urbanizmu prve polovice 20. stoletja.

Oddaja dosjeja nominacije centru za svetovno dediščino je predvidena do konca januarja 2016. Naslednji zasedanji za pripravo skupnega poskusnega seznama sta predvideni januarja in marca 2013, delovna skupina pa se bo v širši sestavi srečala znova meseca maja v Ljubljani.

Sodelovanje Slovenije pri projektu je ob junijskem obisku v Pragi potrdil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, so sporočili iz omenjenega ministrstva.

Vpis na seznam v Sloveniji med drugimi predvideva ureditev Plečnikovih arhitekturnih in urbanističnih del v Ljubljani: nabrežij Ljubljanice vključno s Tromostovjem, Vegove ulice z Narodno in univerzitetno knjižnico ter Kongresnim trgom, Vzajemno zavarovalnico, cerkev Svetega Frančiška v Šiški, kompleks Žale in cerkev Svetega Mihaela na Barju.