Svet 1.12.2012 5:30

Guardianova literarna nagrada letos Kevinu Powersu

London, 1. decembra - Književno nagrado britanskega časnika Guardian je letos prejel ameriški pisatelj Kevin Powers za delo "The Yellow Birds" (Rumeni ptiči). Za knjigo, ki temelji na osebnih izkušnjah in po mnenju žirije predstavlja triumfalen in nepozaben literarni prvenec, je Powers prejel nagrado v višini 10.000 funtov (12.300 evrov), poroča britanski BBC.

Powers v knjigi opisuje zgodbo mladega vojaka, postavljeno v kontekst življenja po vrnitvi iz vojne v Iraku. Delo temelji na pisateljevih osebnih izkušnjah, pridobljenih med služenjem vojaškega roka v Iraku.

Ob prejemu nagrade se je Powers zahvalil žiriji, da je izmed zanimivih in raznolikih del izbrala prav njegovo.

"The Yellow Birds" so močna meditacija o vojni in morali. Avtorju je uspelo morečo tematiko predstaviti na čudovit, poetičen način," je povedala predsednica žirije in urednica Guardianove knjižne priloge Lisa Allardice.

Strokovna žirija v sestavi pisateljev Williama Dalrympla, Ahdafa Soueifa, Kate Summerscale in Jeanette Winterson, namestnice urednice Guardiana Katherine Vine in predstavnika založbe Watersones Stuarta Brooma, je v finale poleg Powersa uvrstila tudi škotskega pisatelja Kerrya Hudsona in ameriškega avtorja Chada Harbacha.

Za Guardianovo literarno nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1999, se lahko potegujejo pisateljski prvenci vseh žanrov, napisani ali prevedeni v angleščino. Lani je nagrado prejela indijska pisateljica Siddharta Mukherjee za delo "The Emperer of All Maladies: A Biography of Cancer" (Imperator vseh bolezni: biografija raka).