Slovenija 1.12.2012 9:00

V KUD France Prešeren tradicionalno Prešernovanje

Ljubljana, 1. decembra - Tudi letos bodo v KUD France Prešeren s festivalom Prešernovanje obeležili obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Tridnevni festival bo nocoj ob 21. uri uvedla predstava po motivih Lewisa Johna Carlina Kurba in režiser, ki jo je režiral Janez Vajevec. Vsi festivalski dogodki v sklopu Prešernovanja bodo brezplačni.

Ljubljana. KUD France Prešeren. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
KUD France Prešeren.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V predstavi Kurba in režiser nastopata Gaja Višnar in Žiga Čamernik. Gre za zgodbo o prostitutki Lili, ki so jo neljube življenjske okoliščine prisilile v opravljanje najstarejše obrti, sicer pa stoji trdno na tleh. Po napornem dnevu, ko se ura bliža že četrti zjutraj, si želi zgolj nekaj uric spanca, a tedaj na njena vrata potrka stranka z nenavadno željo, so vsebino predstave povzeli v trnovskem kulturnem hramu.

V nedeljo, 2. decembra, bo na sporedu festivala prvi krog vseslovenskega prvenstva v gledališki improvizaciji Prešerna Impro liga, sledila pa bo improvizacijska tekma s Prešernovim pridihom Improtentnimi vs. Ad hoc!.

Tridnevni poklon "hišnemu patronu" bo na Prešernov rojstni dan 3. decembra sklenil nastop skupine Črni Peter, ki jo sestavljajo kitarist in vokalist Andrej Boštjančič-Ruda, basist in vokalist Enej Mausar ter bobnar Uroš Srpčič. Zasedbo je letos ustanovil kitarist Boštjančič-Ruda.

Večina besedil zasedbe Črni Peter je v srbohrvaščini, njena glasba pa s seboj prinaša jugonostalgični pridih. "Komadi so kompozicijsko in harmonsko precej enostavni in poslušalcu brez nepotrebnih dodatkov in lepotičenj napolnijo ušesa z neizprosnim grooveom," piše na spletni strani KUD France Prešeren.