Slovenija 3.12.2012 4:00

V Ljubljani začetek 9. festivala animiranega filma Animateka

Ljubljana, 3. decembra - V Kinodvoru se bo s projekcijo animiranega španskega celovečerca Gube v režiji Ignacia Ferrerasa, ki se dotika tematike starosti, začel 9. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Projekciji bo sledilo odprtje razstave Besede in podobe Julie Doucet. Festival bo letos ponudil 350 kratkih in šest celovečernih animiranih filmov.

Ljubljana, Kinodvor. Plakat festivala Animateka. Foto: Nebojša Tejič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Plakat festivala Animateka.
Foto: Nebojša Tejič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor. Plakat festivala Animateka. Foto: Nebojša Tejič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Plakat festivala Animateka.
Foto: Nebojša Tejič/STA
Arhiv STA

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora. Plakat festivala Animateka 2011. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, kinodvorana Kinodvora.
Plakat festivala Animateka 2011.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V ospredju letošnje Animateke bodo ženske avtorice in njihova poetika. "Vloga festivalov je, da izpostavljajo neke tokove in nam se je letos tako poklopilo, da bo v ospredju ženska avtorska nota," je za STA povedal programski direktor festivala Igor Prassel. Po njegovih besedah ženske v animaciji niso pretirano v ospredju, so pa vse bolj pomembne.

Osrednja festivalska retrospektiva, naslovljena Animirani film in literatura, prinaša animirane stvaritve, nastale po literarnih klasikah, pa tudi po stripih in partiturah. V fokusu pa bodo predstavili pregled produkcije animiranih filmov v Braziliji in na Slovaškem.

Poleg številnih kratkometražnih izdelkov, za mlajše in starejše ljubitelje animiranih podob, bo v sklopu festivala na ogled kar šest animiranih celovečercev. Poleg uvodnega filma Gube velja omeniti še film Crulic - Potovanje na drugi svet Ance Damian ter predpremiero filma Ernest in Celestina, v slovenščino sinhronizirane stvaritve več avtorjev.

Festival bo v soboto, 8. decembra, zaokrožila podelitev nagrad maestro za najboljši film iz tekmovalnega programa po presoji mednarodne žirije in najboljši film po izboru občinstva, ki ju podeljuje MasterCard, nagrade za najboljši film iz otroškega programa Slon, ki jo podarja podjetje T2, ter nagrade Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film.

Letos bo Animateka ponovno gostovala v Mariboru. Uradni začetek je napovedan za 10. december, prav tako s projekcijo filma Gube, v sodelovanju z EPK pa so organizatorji festivala pripravili tudi mednarodni simpozij o vzgoji in izobraževanju otrok in mladih na področju animiranega filma.