Slovenija 3.12.2012 4:00

Ta veseli dan kulture bo tudi letos odprl vrata kulturnih ustanov

Ljubljana, 3. decembra - Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji bodo danes na stežaj odprle vrata za obiskovalce in tako počastile obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, 3. december. Akcijo, poznano kot Ta veseli dan kulture!, je ministrstvo za kulturo začelo leta 2000, ob 200. obletnici pesnikovega rojstva.

Akcija je z leti prerasla v množičen kulturni dogodek, v katerem se na ta dan najlepše združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture, so v sporočilu za javnost zapisali na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Tudi letos se bodo na ta dan zvrstile številne brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja, delavnice in drugi dogodki. Kulturne ustanove, ki so se tudi letos številčno odzvale pobudi, pripravljajo skupno več kot 300 brezplačnih dogodkov v skoraj 70 krajih po Sloveniji in na več kot 170 različnih lokacijah.

V Prešernovem Kranju Gorenjski muzej vabi v Prešernovo hišo na Prešernovi ulici 7 na ogled stalne razstave o življenju in delu Franceta Prešerna ter na ogled občasne razstave Prešerniana iz knjižnice Gorenjskega muzeja - pridobitve zadnjih 30 let.

Prešerniana je ena najpomembnejših zbirk specialne knjižnice Gorenjskega muzeja in si prizadeva na enem mestu zbrati vse knjižne izdaje Prešernovih pesmi ter literaturo, ki govori o njegovem življenju in delu. V zadnjih 30 letih je izšlo ogromno knjig - poljudnoznanstvenih, strokovnih, ponatisov Poezije, knjig o Prešernu za otroke in druge. Delček tega bo mogoče videti na tradicionalni razstavi ob 3. decembru, slikovna podlaga razstave pa bo Maleševa upodobitev Sonetnega venca, so zapisali v muzeju.