Svet 1.12.2012 4:00

Na Malti bodo danes podelili evropske filmske nagrade

Valletta, 1. decembra - V Valletti na Malti bodo danes podelili evropske filmske nagrade 2012. Nagrade Evropske filmske akademije (EFA), ki jih izmenično podeljujejo v Berlinu in v kateri od drugih evropskih prestolnic, bodo podelili v 17 kategorijah. O dobitnikih 25. evropskih filmskih nagrad odloča več kot 2700 članov akademije.

V kategoriji najboljši evropski film 2012 so nominirani filmi Ljubezen avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja, Barbara nemškega režiserja Christiana Petzolda, italijanski film Cezar mora umreti bratov Paola in Vittoria Tavianija, francoski film Prijatelja, katerega režijo podpisujeta Oliver Nakache in Eric Toledano, danski film "Jagten" (Lov) Thomasa Vinterberga in britanski film Sramota, ki ga je režiral Steve McQueen.

Za režijo so nominirani Nuri Bilge Caylan za "Bir zamanlar Anadolu'da" (Bilo je nekoč v Anatoliji), Haneke za Ljubezen, McQueen za film Sramota, brata Taviani za film Cezar mora umreti in Vinterberg za film "Jagten".

V tekmi za nagrado za najboljšo glavno moško vlogo so Francois Cluzet in Omar Sy za igro v Prijateljih, Michael Fassbender za nastop v filmu Sramota, Mads Mikkelsen za film "Jagten", Gary Oldman za vlogo v filmu Kotlar, krojač, vojak, vohun in Jean-Louis Trintignant za film Ljubezen.

Za glavno žensko vlogo so nominirane Emilie Dequenne za "A perdre la raison" (Naši otroci), Nina Hoss za vlogo v filmu Barbara, Emmamuelle Riva za film Ljubezen, Margarethe Tiesel za vlogo v filmu Paradiž: Ljubezen in Kate Winslet za film Masaker.

Nagrade EFA podeljujejo od leta 1988. Predsednik Evropske filmske akademije je od leta 1996 nemški režiser Wim Wenders, ki je na tem mestu nasledil švedskega režiserja Ingmarja Bergmana. Lani je nagrado EFA za najboljši film prejela Melanholija Larsa von Trierja.