Slovenija 1.12.2012 8:00

Na Loškem gradu na ogled novi stalni postavitvi Groharjeve in Tavčarjeve zbirke

Škofja Loka, 1. decembra - Loški muzej danes ob 17. uri na Loškem gradu v Škofji Loki odpira novi stalni postavitvi slikarja Ivana Groharja in pisatelja Ivana Tavčarja. Oba znamenita Slovenca s preloma 19. v 20. stoletje sta tesno povezana s škofjeloškim območjem, njuno življenje in delo pa lahko obiskovalci spoznajo v Galeriji Loškega gradu.

Škofja Loka, Loški grad. Postavljanje nove zbirke Ivana Groharja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad.
Postavljanje nove zbirke Ivana Groharja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad. Žetev Ivana Groharja. Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar. Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad.
Žetev Ivana Groharja.
Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad. Žetev Ivana Groharja. Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar in kustodinja Barbara Sterle Vurnik. Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad.
Žetev Ivana Groharja.
Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar in kustodinja Barbara Sterle Vurnik.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad. Nova zbirka Ivana Groharja. Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar in kustodinja Barbara Sterle Vurnik. Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški grad.
Nova zbirka Ivana Groharja.
Direktorica Loškega muzeja Jana Mlakar in kustodinja Barbara Sterle Vurnik.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot pojasnjuje kustodinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik, so na Loškem gradu uspeli najti primeren prostor za celovit pregled Groharjeve ustvarjalnosti. Koncept razstave je zastavljen kronološko, temelji pa na Groharjevih zgodnejših delih. Večinoma gre za njegov portretni opus, ki ga je muzej na ogled postavil tudi že lani ob stoletnici slikarjeve smrti. Razstavljena pa sta tudi Groharjevo slikarsko stojalo in slikarski kovček, ki poživita postavitev.

Tipičnih Groharjevih impresivnih krajin Loški muzej ne hrani, pri pregledu njegova dela pa jih na novi postavitvi zbirke zajema prek reprodukcij. Oba segmenta Groharjevega ustvarjanja povezuje najnovejša pridobitev muzeja, to je doslej nepoznana slika žetve. Na njej je viden zametek Groharjevega posvečanja krajani, pri upodobitvi katere ga je stroka prepoznala kot pomembnega predstavnika impresionizma na Slovenskem.

Sliko žetve je Loški muzej kupil lani od zasebnika in opravil rentgensko analizo, s katero potrjuje pristnost slike, čeprav ni podpisana. Način slikanja in barvna paleta namreč povsem ustrezata Groharju. Ker je bila slika v preteklosti delno obrezana, saj naj bi bila originalno večja, je mogoče tudi, da je bil podpis odrezan, sicer pa za veliko Groharjevih slik velja, da jih ni podpisal.

Sočasno z novo postavitvijo Groharjeve zbirke, so v Galeriji Loškega gradu prenovili tudi stalno postavitev pohištva in del pisatelja Ivana Tavčarja, ki se mu bodo na Škofjeloškem še posebej posvetili prihodnje leto, ko mineva 90 let njegove smrti. Ob tej obletnici pripravljajo nove učne ure in tematske poti na podlagi Visoške kronike. Novost bo tudi poenostavljena različica Visoške kronike, namenjena otrokom s težavami pri branju.