Svet 3.12.2012 5:30

Newyorška MoMA pridobila pomembno Rauschenbergovo delo

New York, 3. decembra - Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) je svojemu večnemu tekmecu, Metropolitanskemu muzeju, izpred nosu speljal pomembno delo umetnika Roberta Rauschenberga. Otroci leta 2007 preminule zbirateljice Ileane Sonnabend so namreč muzeju podarili delo z naslovom Kanjon v tehniki kolaža, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Zelo smo jim hvaležni," je dejala direktorica MoMA Glenn Lowry in dodala: "Kanjon je eno ključnih del umetnosti 20. stoletja." Delo bo v muzeju dobilo ugledno mesto.

Pred tem je bil kolaž ameriškega umetnika Roberta Rauschenberga (1925-2008) iz leta 1959 večkrat razstavljen v newyorškem Metropolitanskem muzeju. "Zelo smo bili razočarani," je za New York Times dejala predstavnica za stike z javnosti v muzeju in dodala: "Seveda bi tudi sami z največjim veseljem imeli to delo."

Lastniki so se za Muzej moderne umetnosti, ki v svoji zbirki že ima nekaj pomembnih Rauschenbergovih del, odločili, ker si nadejajo, da bo delo v njem deležno večje pozornosti še piše dpa.