Svet 2.12.2012 8:32

Hanekejeva Ljubezen najboljši evropski film

Valletta, 2. decembra - Evropska filmska akademija (EFA) je v soboto v Valletti podelila evropske filmske nagrade za letošnje leto. Veliki zmagovalec večera je bil film Ljubezen avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja. Ljubezen je postal najboljši evropski film, Haneke je prejel nagrado za najboljšega režiserja, nagrajena pa sta bila tudi oba glavna igralca.

Francija, Cannes. Režiser Michael Haneke. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Režiser Michael Haneke.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Tako sta v kategorijah najboljši igralec oziroma igralka slavila oba glavna protagonista filma Ljubezen, in sicer Jean-Louis Trintignant in Emmanuelle Riva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danski film "Jagten" (Lov) si je prislužil nagrado za najboljši scenarij, ki sta ga napisala režiser Thomas Vinterberg in Tobias Lindholm.

Počastili so tudi britansko igralko Helen Mirren, ki je prejela častno nagrado za evropski prispevek k svetovni kinematografiji, in italijanskega režiserja Bernarda Bertoluccija, ki je bil nagrajen za življenjsko delo.

Nagrade EFA podeljujejo od leta 1988, in sicer izmenično v Berlinu in v kateri od drugih evropskih prestolnic.

Predsednik EFA je od leta 1996 nemški režiser Wim Wenders, ki je na tem mestu nasledil švedskega režiserja Ingmarja Bergmana. Lani je nagrado EFA za najboljši film prejela Melanholija Larsa von Trierja.