Svet 3.12.2012 22:23

Turnerjevo nagrado prejela video umetnica Elizabeth Price

London, 3. decembra - Britanska video umetnica Elizabeth Price, ki preko arhivskih posnetkov, glasbe in besedil raziskuje odnos do potrošniške kulture, je prejela letošnjo Turnerjevo nagrado, ki velja za eno najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Neodvisna petčlanska žirija jo je izbrala med štirimi finalisti, med katerimi sta za favorita veljala Spartacus Chetwynd in Paul Noble, ob nagrajenki pa je bil edini video umetnik še Luke Fowler.

Me nominiranci je najmanj znana in je ob prejemu nagrade priznala, da je presenečena, sicer pa poudarila, da si svoje kariere ne predstavlja brez državne podpore umetnosti.

Žirija jo je nagradila za video instalacijo "The Woolworths Choir of 1979, 2012", ki jo je predstavila na samostojni razstavi v mednarodnem Centru sodobnih vizualnih umetnosti Baltic v Gatesheadu. Navdih je bil smrtonosni požar leta 1979 v trgovini Woolworths v Manchestru, v katerem je umrlo deset ljudi.

Žirija je izpostavila "zapeljivost" njenega dela, ki te "potegne vase", in v katerem je ustvarila "ritmično in ritualno izkušnjo".

Elizabeth Price se je rodila v Bradfordu leta 1966, sedaj pa živi in dela v Londonu. Kot navaja AP, se z video umetnostjo ukvarja šele nekaj let.

Nagrado ji je na današnji slovesnosti v londonski galeriji Tate Britain podelil igralec Jude Law. Ob tem je prejela tudi denarno nagrado 25.000 funtov (okoli 31.000 evrov), ostali trije nominiranci pa so prejeli po 5000 funtov.

Nagrado Turner, ki se imenuje po britanskem romantičnem slikarju J. M. W. Turnerju, od leta 1984 podeljujejo britanskemu vizualnemu umetniku, mlajšemu od 50 let, za najboljšo razstavo ali projekt v tekočem letu.

Med nagradami za umetniške dosežke je sicer Turnerjeva nagrada znana po kontroverzah in škandalih in pogosto sproža burne razprave o položaju sodobne umetnosti. Doslej so nagrado prejeli kontraverzni Damien Hirst, pa tudi Steve McQueen in Grayson Perry.