Slovenija 4.12.2012 12:52

Pri Mladinski knjigi tri prevodna dela s pogledom na 20. stoletje

Ljubljana, 4. decembra - Pri Mladinski knjigi so tokrat predstavili tri knjižne novosti iz zbirk Roman in Oddih: delo japonskega pisatelja Harukija Murakamija z naslovom 1Q84, roman srbske avtorice, živeče v ZDA, Tee Obreht Tigrova žena in prvo knjigo trilogije Stoletje angleškega avtorja Kena Folleta Propad velikanov. Zgodbe vseh treh romanov osvetljujejo 20. stoletje.

Murakamijevo delo 1Q84, ki je v japonščini izšlo v treh delih, v slovenščini pa v dveh knjigah, je po besedah publicista in poznavalca knjig Sama Ruglja delo, vredno poimenovanja roman. V njem namreč avtor ponudi napeto branje, ki ima obenem tudi veliko literarno vrednost. Roman tudi tuji kritiki ocenjujejo kot Murakamijev literarni vrhunec oziroma monumentalno delo, je povedal Rugelj.

Snov za roman je avtor črpal iz zgodbe Slon izginja, ki se je v pričujočem romanu razrasla, je menil urednik knjige Andrej Koritnik. Intimno epsko zgodbo je Murakami spletel v knjigo, ki bi lahko bila kriminalka, antiutopija, fantazija, znanstvena fantastika ali pa ljubezenski roman. Glavna protagonistka romana, postavljenega v leto 1984 oziroma 1Q84, je mlada ženska, športna inštruktorica Aomame, ki se znajde v vzporedni resničnosti. Roman je prevedel Aleksander Mermal.

Tigrova žena je v angleščini spisan prvenec 25-letne srbske avtorice Tee Obreht, s katerim je prepričala ameriško bralstvo in kritiko ter postala najmlajša dobitnica literarne nagrade orange. Roman je posvetila svojemu slovenskemu dedku, čigar zgodbe so ji bile v navdih. Zaradi njega si je spremenila tudi priimek. Prej se je namreč pisala Barjaktarević, je povedala urednica dela Ana Ugrinović.

Delo so ameriški bralci označili za eksotično, kritiki pa so mu pridali oznako magičnega realizma, je dodala Ugrinovićeva. Ob tem je menila, da bo slovenskim bralcem roman dokaj domač, saj opisuje uničujočo vojno v neimenovani balkanski državi. Roman je poslovenila Dušanka Zabukovec. Kot je povedala, je to delo, podobno kot omenjeni Murakamijev roman, nastalo iz krajše zgodbe, ki jo je avtorica nadgradila.

Knjiga Propad velikanov pisatelja Kena Folleta, znanega po vohunskih in zgodovinskih romanih, bo po mnenju Ugrinovićeve zanimiva tako za bralce kot za bralke. Avtor zgodovinsko tematiko z začetka 20. stoletja prepleta tudi z osebnimi odnosi. V prvem delu iz obsežne trilogije je v precep vzel več družin z različnih koncev sveta in jih popeljal na popotovanje, na katerem se srečajo. Zgodba je tako kot v večini avtorjevih del zelo filmska, zato Ugrinovićeva tudi romanu Propad velikanov, ki ga je prevedel Uroš Kalčič, napoveduje filmsko različico.