EPK 2012 4.12.2012 12:55

Latvijska kulturna ambasada s predstavitvijo arhitekture v Rigi

Maribor, 4. decembra - V sklopu Latvijske kulturne ambasade, ki se odpira danes, bodo v mariborskem Vetrinjskem dvoru postavili na ogled razstavo s predstavitvijo secesijske arhitekture v Rigi. Hkrati bodo predvajali film Inare Kolmane in Uldisa Neiburgsa "Kontroverzna zgodovina".

Z uveljavitvijo secesijskega sloga ob koncu 19. in v 20. stoletju je v arhitekturi zavladalo prepričanje o pomembnosti sodobnega oblikovanja. Zgradbe, na katere je vplival secesijski slog, v mestni veduti izstopajo s svojimi izvirnimi, polnimi in izrazitimi pročelji, pojasnjujejo v zavodu Maribor 2012.

Razvoj secesijskega sloga v Rigi je sovpadal z nepričakovano rastjo mestnih površin, ki je vodila v bliskovito porast mestnega prebivalstva. V samo nekaj letih je v mestu zraslo več kot 100 večnadstropnih betonskih zgradb. Tako je središče Rige že v začetku 20. stoletja dobilo podobo, ki jo poznamo še danes. Skoraj 40 odstotkov zgradb v urbanih naseljih mestnega jedra je zgrajenih v secesijskem slogu - veliko več kot v kateremkoli mestu na svetu.

Malo po odprtju razstave, ki bo na ogled do konca decembra, bo v Vetrinjskem dvoru na vrsti projekcija filma Inare Kolmane in Uldisa Neiburgsa z naslovom Kontroverzna zgodovina, ki prikazuje tri različice zgodovinskega spomina na drugo svetovno vojno.

V Latviji spomine na grozote druge svetovne vojne spremljajo številni sporni zgodovinski dogodki, ki se jih narodi, živeči v Latviji, torej Latvijci, Rusi in Judje, spominjajo različno. Film skozi oči treh glavnih likov obravnava zgodovinske dogodke in poskuša ugotoviti, zakaj se spomini različnih skupin med seboj tako očitno razlikujejo.

Film prikazuje življenja treh likov: Latvijca, ki je doživel in izkusil grozote sovjetske nadvlade v Latviji; Juda, ki je v Latviji preživel holokavst ter moža ruskih korenin, ki so ga Nemci v Latviji zajeli med vojno, po vojni pa je ostal v Latviji in doživel sovjetsko okupacijo Latvije leta 1945.

Trenutno je v Vetrinjskem dvoru odprta tudi Slovaška kulturna ambasada. V njej so na ogled umetniške uniforme skupine Kassaboys.

Latvija in Slovaška sta zaenkrat tudi zadnji državi, ki sta sodelovali v odmevni programski entiteti EPK Kulturne ambasade. V tem okviru se je letos predstavilo 31 držav, od tega 16 iz Evrope in 15 od drugod.