EPK 2012 4.12.2012 15:45

Akademija za vlaganje izkušenj EPK v promocijo slovenske kulture

Maribor, 4. decembra - Člani Akademije Evropske prestolnice kulture (EPK) so se na današnjem, najverjetneje zadnjem, srečanju zavzeli za delno nadaljevanje dela zavoda Maribor 2012. Po njihovem mnenju je treba izkoristiti izkušnje, ki so se nabrale pri projektu EPK, med drugim v promociji slovenske kulture po svetu.

Maribor, Vetrinjski dvor. Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture. Pesnik Andrej Brvar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture.
Pesnik Andrej Brvar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture. Zgodovinar Igor Grdina in pesnik Andrej Brvar. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture.
Zgodovinar Igor Grdina in pesnik Andrej Brvar.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture. Pesnik Tomaž Šalamun. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture.
Pesnik Tomaž Šalamun.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Akademija EPK ocenjuje, da je bil projekt, ki se zaključuje 15. decembra, uspešno izveden. "Vsa infrastruktura, ki je bila v začetku zamišljena, v drugih časih, ni bila realizirana. A to ni tako bistveno. Bistveno je, da je ta pulz celo leto živel, da je pustil posledice v mikroorganizmu te regije in da je to izjemen potencial tudi za recimo kulturno diplomacijo Slovenije za prihodnost," je izpostavil član akademije, pesnik Tomaž Šalamun.

Poudaril je, da je ekipa zavoda Maribor 2012 z izvedbo tega projekta dokazala, da je sposobna, in si hkrati pridobila dragocene nove izkušnje in znanja, ki bi jih bilo škoda zavreči. "Ta laboratorij bi lahko slovensko kulturno diplomacijo, torej zunanje ministrstvo, opremil s tem, kako funkcionirati s kulturo po svetu," je prepričan.

Zgodovinar Igor Grdina je kot ključne izkušnje zavoda Maribor 2012 navedel sodelovanje s partnerskimi mesti, projekt Kulturne ambasade ter povezovanje materialne in duhovne kulture. "Tako kot so velika imena prišla v Maribor, tako tudi naša velika imena lahko pridejo kamorkoli. Potrebujejo pa zato določeno podporo," je menil.

Po mnenju pesnika Andreja Brvarja se je Maribor zaradi EPK močno spremenil: "Gre za dogajanje, ki je v podzavesti mesta. Mesto po tem letu ne bo in ni več takšno, kakršno je bilo." Spremembe opazi predvsem pri mlajših generacijah. "Gre za nek nov način pogovora, za nek nov duh, ki se bo pri mlajših samo še razvijal. In iz tega duha lahko pride do pritiska od spodaj na občinske strukture, da preprosto vsa stvar ne usahne, ampak da gre naprej," je dejal.

Da trenutno prihaja v Mariboru do družbenega vrenja, po mnenju Brvarja ni naključje. "Vsi ti protesti imajo neko podtalno povezavo z EPK. V mestu opažam neko novo samozavest. Taista samozavest se zdaj v neki navidez negativni obliki pojavlja na trgu kot protest. Če bi mesto ne bilo do te stopnje samozavestno, ne bi šlo na trg in se zavzelo za svoje pravice."

Pisatelj Drago Jančar je glede povezovanja EPK in množičnih protestov proti županu Francu Kanglerju bolj previden. "Ko bomo nekoč pogledali nazaj, bomo videli, da se je v letu 2012 zgodilo toliko in toliko stvari, ki so imele svoj intelektualni in duhovni vpliv. Vse to mora prinesti neko novo premišljevanje o smislu tega, kaj lahko umetnost in kultura prineseta v družbo," je povedal danes v Mariboru.

Posledice EPK bodo po mnenju Jančarja dolgoročne, medtem ko so trenutni protesti kot nek "vihar". "Ves čas je bila ideja EPK, da se bo v mestu socialno in ekonomsko dogajanje prepletlo s kulturnim. A tu je očitno šla kultura paralelno z ekonomsko in socialno situacijo in sta se samo deloma dotaknila," je menil.

Akademija EPK je bil ustanovljena decembra 2010 kot intelektualni gremij, ki bo s svojimi idejami nadgradil in dodatno konceptualiziral zamisli zavoda Maribor 2012. Njeni člani so še Mladen Dolar, Matjaž Kmecl, Milena Zupančič, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Igor Grdina in Oskar Kogoj.