EPK 2012 5.12.2012 12:17

Zaključek EPK ne odpade, ampak bo prilagojen razmeram v mestu

Maribor, 5. decembra - Potem ko so se v medijih pojavile informacije, da je zaključna prireditev Evropske prestolnice kulture (EPK) 15. decembra pod vprašajem, so na zavodu Maribor 2012 danes za STA pojasnili, da prireditev ne bo odpadla. "Bomo pa prilagodili koncept zaključne prireditve varnostni situaciji v mestu," so povedali.

Sklep EPK je bil že od vsega začetka predviden kot slavje za meščane, z vrsto različnih dogodkov ves konec tedna in brez uradnih govorcev.

Ker je v zadnjem mesecu dni v Mariboru prišlo do vrste protestnih shodov proti županu Francu Kanglerju, ki so se sprevrgli v nasilje in vandalizem, bodo dogajanje ob zaključku EPK še bolj razpršili po mestu. Natančen program bodo javnosti predstavili na začetku prihodnjega tedna.

Osrednja prireditev, ko bo Maribor simbolično predal naziv prihodnjima EPK - to bosta Marseille in Košice - naj bi potekala 15. decembra ob 19. uri na Trgu Leona Štuklja. Ta prenos insignij bo po novem načrtu po neuradnih navedbah potekal v Narodnem domu Maribor, na Trgu Leona Štuklja pa bodo potekale druge aktivnosti.

"Pri kakršnem koli zbiranju lahko pride do nevarnosti. Ta nevarnost je zelo očitna v sedanjih razmerah, ko so legitimne proteste zasenčile nasilne akcije," je v torek med pogovorom za STA povedala generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Ob tem je poudarila, da EPK ni političen projekt ampak je projekt za meščane, zato ga je treba tudi ustrezno zaključiti.