EPK 2012 5.12.2012 12:27

V mariborskem Salonu 2012 multimedijski projekt Mrmranje tokov

Maribor, 5. decembra - V Salonu 2012 na Trgu Leona Štuklja v Mariboru bodo drevi ob 18. uri odprli zadnjo letošnjo razstavo, multimedijski projekt Mrmranje tokov (Z zvokom skozi čas in prostor). Gre za skupni projekt video umetnice Ane Pečar in umetnika zvoka Boštjana Perovška.

Koncept projekta se nanaša na problematiko časa in minevanja na način realnega beleženja zvočnih dogodkov in video slik v kombinaciji s simbolnim pomenom toka. Prav tokovi stvarnosti v najširšem pomenu besede - domišljija, preteklost, mitologija, brezčasnost, vonj, primarni goni - so tisto, kar umetnika postavlja na skupni imenovalec, so sporočili iz zavoda Maribor 2012.

Boštjan Perovšek pozabljene spominske podobe v soočanju s sedanjostjo z uporabo sodobnih tehnologij razgalja kot zvočno pokrajino preteklosti in sedanjosti. Zvočno gradivo je posnel v Mariboru in njegovem zaledju ter uporabil tudi zvočno gradivo iz zasebnih zvočnih zbirk, posneto po različnih slovenskih krajih. Stičišče zvočnih dogodkov je v galerijskem prostoru, kjer se zvok predstavi kot kompozicija, ki obiskovalca obdaja z vseh strani.

Ana Pečar v projektu sodeluje z videom Beli zvok črna ploskev in s kolaži. Avdiovizualno delo sloni na poeziji in dramah slovenskega pesnika Daneta Zajca. Sočnost metafor, neobičajnih kontrapozicij dveh raznorodnih elementov, ki jih drži skupaj ritem, sloneč na simbolnih pomenih ter nelinearna naracija, so elementi, skozi katere se sodobni video približa besedni poetiki.