Svet 6.12.2012 5:30

Pariški muzej Louvre odprl izpostavo v mestu Lens

Pariz, 6. decembra - Francoski predsednik Francois Hollande je v torek v mestu Lens v departmaju Pas-de-Calais na severu Francije odprl podružnico pariškega muzeja Louvre, ki naj bi pripomogla k oživitvi kulturnega utripa na tem nekdaj rudarskem območju. Izpostava Louvre-Lens je rezultat prizadevanj francoskih muzejev, da svoja dela predstavijo tudi izven prestolnice.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

S tovrstnimi prizadevanji je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP začel pariški Centre Pompidou, ki je leta 2010 odprl podružnico v mestu Metz. Mesto Lens kot lokacijo za izpostavo muzeja Louvre je leta 2004 izbrala francoska vlada.

Mesto s 35.000 prebivalci je utrpelo veliko škode v prvi svetovni vojni, od zaprtja zadnjega premogovnika leta 1990 pa se spopada s tudi problemom brezposelnosti. Kompleks Louvre-Lens, ki obsega pet futurističnih stavb iz stekla in aluminija, je načrtoval japonski arhitekt Sanaa.

V pariškem muzeju Louvre, ki velja za najbolje obiskani muzej na svetu, letno naštejejo več kot devet milijonov obiskovalcev. Muzej je podružnici v Lensu posodil 205 del, med njimi mojstrovino Leonarda da Vincija Sv. Ana Samotretja in Rafaelovo delo Portret Baldassareja Castiglioneja.

Hollande, ki ga je pred muzejem pozdravila skupina nekdanjih rudarjev v starih rudarskih oblačilih in čeladah, je dejal, da dejstvo, da Lens gosti Louvre, prebivalcem mesta prinaša sporočilo upanja. "Vemo, da en muzej še ne prinese pomladi, vendar je znak za konec zime," pa je dejal predsednik departmaja Pas-de-Calais Daniel Percheron, ki si je tudi sam zelo prizadeval, da bi projekt dobil Lens.

Gradnja muzeja, za katerega upajo, da bo letno pritegnil pol milijona obiskovalcev, je stala več kot 150 milijonov evrov. Muzej lastne zbirke nima, pariški Louvre pa je za razstavo posodil dela, ki kronološko pokrivajo obdobje od klasične antike do sredine 19. stoletja. Razstavo bodo prenovili vsakih pet let, za občasne razstave pa bodo muzeju umetniška dela posodili tudi drugi muzeji. Za javnost bo muzej v Lensu vrata odprl 12. decembra.