Svet 6.12.2012 13:06

Nobelov lavreat za književnost Mo Yan prispel v Stockholm

Stockholm, 6. decembra - Letošnji Nobelov nagrajenec za književnost Mo Yan je v sredo prispel v Stockholm, kjer bodo letošnjim nobelovcem v ponedeljek izročili v svetovnem merilu najprestižnejša priznanja za dosežke na različnih področjih. Kitajski pisatelj bo zbranim na akademiji predaval v petek, mislim Nobelovca pa bo preko spleta mogoče prisluhniti tudi v živo.

Mo Yan, s pravim imenom Guan Moye, je po naznanitvi, da ga je švedska kraljeva akademija izbrala za letošnjega Nobelovega lavreata za književnost, na Kitajskem postal nacionalni junak. Njegova dela so zasedla vrhove lestvic najbolje prodajanih knjig, po knjigarnah so jih razgrabili.

Dela, v katerih Mo Yan opise kitajskega podeželja spaja s fantastičnimi in mestoma grotesknimi momenti, so bila pred prejemom Nobelove nagrade sicer deležna kritiške hvale, a niso segla do širšega bralstva. V letošnjem letu pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP avtor zaslužil 21,5 milijona juanov (dobrih 2,6 milijona evrov), kar naj bi bil drugi najvišji znesek, ki ga je za svoje delo zaslužil kitajski avtor.

Hkrati pa se mora Mo Yan spopadati s kritikami aktivistov, da je zgolj marioneta v rokah kitajske komunistične partije. Med drugim so mu očitali, da zaseda eminenten položaj v državno podprtem Društvu kitajskih pisateljev. Disidentski pisatelj Yu Jie je dejal, da je razglasitev Mo Yana za nobelovca največji škandal v zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade za književnost, nobelovka Herta Müller pa je razburjena menila, da gre za katastrofo. "On slavi cenzuro," je dodala.

Toda letošnji Nobelovec je svoje kritike presenetil s tem, da je oktobra na eni od novinarskih konferenc izrazil željo, da bi disidentski avtor Liu Xiaob kmalu ponovno zaživel svobodno. Svoje delo Mo Yan strogo loči od politike. Sam je dejal, da mu Nobelova nagrada pomeni literarno in ne politično zmago.

Po besedah profesorja literature na Ljudski univerzi v Pekingu Maja Xiangwuja, je Mo Yan s svojimi izredno kompleksnimi deli vselej na meji med kritiziranjem oblasti in sodelovanjem z njo. "Težko ga je uokviriti," je menil.

Mo Yan bo v petek predaval v prostorih švedske kraljeve akademije. Ma Xiangwu je dejal, da v predavanju po vsej verjetnosti ne bo omenjal Liuja Xiaoba. "V svojem predavanju se ne bo dotaknil občutljivih tem. Menim, da bo zadržan in da ne bo neposredno kritiziral kitajskih oblasti, hkrati pa ne pričakujem, da bo poveličeval svojo državo," je dodal.