Svet 9.12.2012 5:30

Mineva 20 let od Hundertwasserjeve prenove dunajske sežigalnice odpadkov

Dunaj, 9. decembra - Umetnik in arhitekt Friedensreich Hundertwasser je pred dvema desetletjema dal novo podobo dunajski sežigalnici odpadkov Spittelau, s čimer je stavba poleg Štefanove cerkve in ogromnega kolesa v zabaviščnem parku Prater postala zaščitni znak Dunaja. Od tedaj sežigalnica velja za posrečeno povezavo tehnike, umetnosti in ekologije.

Po požaru sežigalnice leta 1987 so se sicer meščani zavzemali za porušenje stavbe, tedanji dunajski župan Helmut Zilk pa se je kljub temu odločil za temeljito obnovo. Hundertwasserja je prosil, naj prenovljeno stavbo spremeni v prvo ekološko sežigalnico odpadkov z umetniškim pridihom.

Hundertwasser, ki si je ves čas prizadeval za življenje v sozvočju z naravo, je imel sprva pomisleke, kasneje je naročilo sprejel in pristal na brezplačno prenovo zunanjosti sive stavbe.

S pisanim pročeljem, zlato kroglo na dimniku, ukrivljenimi linijami in zelenjem na strehi je sežigalnica Spittelau leta 1992 postala prava turistična znamenitost. Zaradi okolju prijaznega in varnega proizvajanja toplote ter visokih tehnoloških standardov za čiščenje plinov privablja tudi številne strokovnjake s celega sveta. Čeprav nameravajo v naslednjih letih sežigalnico modernizirati, za kar bodo namenili 130 milijonov evrov, bo njena zunanja podoba ostala nespremenjena.

Največja od treh dunajskih sežigalnic odpadkov Spittelau termično obdela 250.000 ton odpadkov letno. Trenutno se s proizvedeno toploto ogreva več kot 60.000 gospodinjstev v avstrijski prestolnici, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.