EPK 2012 10.12.2012 6:00

Nocoj še uradni začetek mariborskega dela Animateke

Maribor, 10. decembra - Po sobotni podelitvi nagrad v Ljubljani se je festival Animateka preselil v Maribor. Štajerski del festivala je v nedeljo že uvedel simpozij na temo animiranega filma in izobraževanja, nocoj pa se bo v Kinu Udarnik še uradno začel s premiero španskega celovečernega animiranega filma Gube v režiji Ignacia Ferrerasa, ki se dotika starosti.

Ljubljana, Kinodvor. Plakat festivala Animateka. Foto: Nebojša Tejič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kinodvor.
Plakat festivala Animateka.
Foto: Nebojša Tejič/STA
Arhiv STA

"Za veliko prijateljstvo ni nikoli prepozno. Celovečerni animirani film Gube, ki je nastal po predlogi nagrajenega istoimenskega stripa, pripoveduje o novonastalem prijateljstvu med Emiliom in Miguelom v domu za ostarele ter o novih začetkih na skrajno nenavadnem kraju," piše na spletni strani festivala.

Pred projekcijo bodo v kinu odprli tudi razstavo dveh del priznanega norveškega stripovskega avtorja Larsa Fiskeja, ki podajata različne poglede na umetnost in življenje.

Festival bo v mariborskem Kinu Udarnik gostoval do 16. decembra. Sklenil ga bo program sodobnega brazilskega animiranega filma. Brazilska animacija je bila skupaj s slovaško sicer v fokusu letošnje 9. Animateke.

Velika nagrada mednarodne žirije maestro na letošnjem festivalu je sicer pripadla animiranemu filmu Kaj se zgodi, če otroci ne jedo juhe Pawla Prewenckija, občinstvo pa je izbralo delo Velika hiša Kristjana Holma. Nagrade so podelili v soboto zvečer ob zaključku ljubljanskega dela Animateke.