Svet 10.12.2012 5:30

V Berlinu razstava, posvečena fotografoma Newtonu in Banieru

Berlin, 10. decembra - V Berlinu so na ogled postavili razstavo, na kateri so ob fotografijah legendarnega modnega fotografa Helmuta Newtona razstavljene fotografije francoskega žigola in fotografa Francoisa-Marie Baniera. Razstava, ki jo je pripravila Fundacija Helmut Newton, bo v Muzeju fotografije na postaji Zoo na ogled do 19. maja prihodnje leto.

Po besedah kustosa Matthiasa Harderja je na razstavi prvič v celoti predstavljena Newtonova četrta knjiga z naslovom Svet brez moškega iz leta 1984. V njej imajo osrednjo vlogo ženske, moški pa se pojavljajo le toliko, kolikor jih je Newton uporabil kot statiste, ko je želel še bolj poudariti žensko lepoto in moč, Harderjeve besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ob posnetkih modelov so predstavljene še črno-bele fotografije, na katerih je umetnik ujel izjemne trenutke in poglede.

Poleg Newtonovih je razstavljenih še okrog 30 fotografij, ki jih je ustvaril Francois-Marie Banier. V objektiv svojega fotoaparata je ujel popularne osebnosti iz sveta filma, glasbe in umetnosti. Francoski umetnik je nekaj časa veljal za ljubljenca Liliane Bettencourt, enega najbolj znanih imen svetovne kozmetične industrije, dedinje, ki je nasledila L'Orealov imperij.