Svet 11.12.2012 5:00

Pravljičarski muzej z razstavo vstopa v Grimmovo leto

Kassel, 11. decembra - V Muzeju bratov Grimm v nemškem Kasslu je od nedelje na ogled razstava posvečena Grimmovim junakom. Med drugim so na ogled lasje Motovilke, hiša čarovnice iz Janka in Metke ter jabolko in glavnik, s katerim je čarovnica želela umoriti Sneguljčico.

Razstava z naslovom "Pred davnimi časi... 200 let Otroških in hišnih pravljic - 1812-2012", ki je uvod v Grimmovo leto 2013, raziskuje, kako sta Jacob in Wilhelm Grimm našla svoje zgodbe ter kako sta jih spremenila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pravljice pripovedujemo, poslušamo, ponavljamo in zapisujemo - in pri tem jih spreminjamo," je dejal direktor muzeja Bernhard Lauer. "Želimo vzbuditi zanimanje otrok in družin," je dodala Dorotheea Rhiemeier, ki vodi zavod za kulturo v Kasslu.

Razstava bo na ogled do 1. aprila. Leto 2013 bo posvečeno bratom Grimm, uradni začetek pa bo že 20. decembra, ob 200. obletnici prvega izida Otroških in hišnih pravljic. Leta 2013 bo minilo tudi 150 let od smrti Jacoba Grimma in Ludwiga Emila Grimma, brata, ki je bil ilustrator.