Slovenija 11.12.2012 10:29

V galeriji Vžigalica razstava plakatov Heinza Edelmanna

Ljubljana, 11. decembra - V galeriji Vžigalica bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo plakatov legendarnega nemškega grafičnega oblikovalca in ilustratorja Heinza Edelmanna. Na ogled bo 45 plakatov iz različnih obdobij oblikovalčevega več kot 40-letnega ustvarjanja, vključno s plakatom za animirano klasiko Rumena podmornica.

Heinz Edelmann (1934-2009), rojen v Češkoslovaški republiki, v evropskem prostoru velja za enega najpomembnejših nemških oblikovalcev in ilustratorjev druge polovice 20. stoletja. Po študiju na Akademiji likovnih umetnosti v Düsseldorfu se je na začetku svoje kariere uveljavil zlasti kot oblikovalec gledaliških plakatov in oglasov. Odločilni trenutek v njegovi karieri predstavlja znamenita animirana klasika o skupini The Beatles Rumena podmornica iz leta 1968, kjer je sodeloval kot umetniški direktor, tipograf in scenarist.

Kot profesor in predavatelj je deloval na številnih umetniških šolah in univerzah v Nemčiji in na Nizozemskem, v zadnjih letih na Akademiji likovnih umetnosti v Stuttgartu. Od leta 1964 je bil član mednarodne grafične zveze (Alliance Graphique Internationale). Njegova dela so vključena v številne mednarodne oblikovalske zbirke. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

Čeprav se večkrat pozablja omeniti, je bil Edelmann predvsem izvrsten tipograf, je ob razstavi zapisal kurator in kritik Alain Weill. S svojimi izjemnimi plakati, ustvarjenimi z zelo omejenimi sredstvi, je dokazoval, da je mogoče vanje vključiti velike količine teksta, ne da bi postali kakorkoli dolgočasni ali ponavljajoči.

Bil je tudi strasten in ploden ilustrator. Stvaritelj zabavnih likov, ki se lahko v nedogled igra z izbranimi simboli. Kolorist, ki nikoli ne skopari z barvo. Predvsem pa je bil najprej človek s skromno in dobrodušno pojavo in smislom za humor, ki je znal priti do bistva stvari, hkrati pa je znal z otroškim navdušenjem, leto za letom, ustvarjati majhne svetove, iz katerih je sestavljeno njegovo pozorno in velikodušno vesolje, je še zapisal Weill.

Razstavo, ki bo na ogled do 6. januarja prihodnje leto, organizira zavod za kreativno produkcijo Emzin. Kot uvod v slavnostno odprtje je na predvečer odprtja razstave o Heinzu Edelmannu in njegovem delu spregovorila njegova hči, ilustratorka Valentine Edelmann. Po predavanju je bil prvič v Sloveniji na ogled tudi animirani film Rumena podmornica, so sporočili iz zavoda Emzin.