Slovenija 10.12.2012 21:00

Nagrada trend za življenjsko delo fotografu Stojanu Kerblerju

Ljubljana, 10. decembra - V Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu so nocoj podelili nagrade za vizualno ustvarjalnost trend. Nagrado za življenjsko delo je prejel pionir slovenske sodobne fotografije Stojan Kerbler. Nagrado trend za posamezna področja pa so prejeli skupina modnih oblikovalcev Young@Squat, animator Rok Predin, umetnik Sašo Sedlaček in projekt KSEVT Vitanje.

Ljubljana, predsedniška palača. Pionir slovenske sodobne fotografije Stojan Kerbler. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, predsedniška palača.
Pionir slovenske sodobne fotografije Stojan Kerbler.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Stojan Kerbler, rojen leta 1938 na Ptujski gori, je bil vse življenje dejaven v fotografskih klubih in je med najbolj zaslužnimi za razvoj domače fotografske klubske scene. Leta 1963 je bil v Ljubljani med soustanovitelji Fotogrupe ŠOLT, po diplomi se je včlanil v Fotoklub Maribor.

Sodeloval je na skupinski razstavi Mariborski krog leta 1971 v Mariboru, ki je bila prelomna za razvoj slovenske fotografije in istega leta pripravil samostojno razstavo Portreti s ptujskih ulic. Tematiki Haloz je posvetil tudi cikel Haložani, za katerega je leta 1979 prejel nagrado Prešernovega sklada. Posebno mesto v njegovem opusu zavzema cikel Koline, ki ga imajo mnogi kritiki za vrhunec njegovega ustvarjanja, piše v utemeljitvi nagrade.

V skoraj 60-letni karieri je nastopil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah - okrog 600 jih je bilo v nekdanji Jugoslaviji, še okrog 600 pa v več kot 50 državah po vsem svetu. Prejel je več kot 500 nagrad in priznanj. Njegova dela so odkupile pomembne svetovne fotografske zbirke.

Skupino Young@Squat sestavljajo oblikovalci mlajše generacije Ana Jelinič, Anđela Lukanović, Ivan Rocco, Katja Magister, Sanija Reja, Peter Movrin, Dajana Ljubičić, Nina Tomažin, Špela Hvale, Nena Florjančič in Petja Zorec. Skupina slogovno heterogenih avtorjev, ki deluje pod okriljem znamke Squat in mentorstvom Nataše Peršuh ter Zorana Garevskega, je vzorčni primer kakovostnega in sistematičnega dela, ki spreminja ne samo slovenski modni prostor, ampak lahko suvereno posega tudi v širši evropski kontekst, piše v utemeljitvi.

V Londonu delujoči slikar, animator in režiser Rok Predin, ki je tudi glasbenik, je izdelal številne animacije, koncertne animacije in video spote za vrsto predstavnikov popularne glasbe in kulture. Tako naročena dela za produkcijsko hišo Trunk Animation, kot tudi njegove kratke avtorske filme, zaznamuje posebno vzdušje, ki je preplet melanholije, pravljičnosti, folklorizma in metafizike, hkrati pa igrivosti in nalezljivega pozitivizma. V njegovi estetiki so opazni formativni vplivi zagrebške šole risanega filma in drugih animacijskih paradigm iz nekdanjih držav Vzhodne Evrope, piše v utemeljitvi nagrade.

Vsa multimedijska in interaktivna dela Saša Sedlačka problematizirajo na videz vulgaren in obskuren fenomen smeti kot enega ključnih toposov sodobnega sveta, v katerem se zgoščajo ekološke, demografske, etične, pravne, ekonomske in politične dileme sodobnosti. Kljub potencialni subverzivnosti je njegov aktivizem, evidentno naperjen proti logiki globalne kapitalistične produkcije, v svoji osnovi dobronameren, iskren in utilitaren, včasih celo didaktičen in mestoma podkrepljen s pravšnjo dozo cinizma in humorja, piše v utemeljitvi.

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij Vitanje - KSEVT je kolektivni projekt, ki je po svoji zasnovi pravi unikum v svetovnem merilu. Idejni vodje Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič so za arhitekturno izvedbo angažirali arhitekturne biroje Bevk Perović arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Sadar Vuga arhitekti in Ofis, ki so se povezali v Arhitekturno združenje za Vitanje. Nastal je svojevrsten transcedentalni poklon Hermanu Potočniku Noordungu. KSEVT je, kot piše v utemeljitvi, vizionarski projekt, že kar realizirana utopija, kjer se srečujejo znanost in umetnost ter lokalno in globalno.