EPK 2012 11.12.2012 14:57

Mariborska občina poravnala večino dolga do EPK

Maribor, 11. decembra - Mestna občina Maribor je zavodu Maribor 2012, ki vodi projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), konec prejšnjega tedna nakazala nekaj več kot 720.000 evrov in s tem poravnala velik del svojega dolga do tega zavoda, so za STA danes potrdili na mariborski občini.

Slovenj Gradec. Evropska prestolnica kulture, plakat. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Evropska prestolnica kulture, plakat.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Do zavoda ostaja odprt še dolg v višini 2,7 milijona evrov, od tega je okoli dva milijona evrov dolg države, ostalo pa morajo zbrati še na občini. "Dolg bo v celoti poravnan, to je v tem trenutku že jasno," je v pogovoru za STA povedal programski vodja zavoda Maribor 2012 Mitja Čander.

Država naj bi svoj del dolga poravnala takoj v začetku naslednjega leta. Po Čandrovih napovedih bo svoj preostali del poravnala tudi občina. "Verjamem, da je to rešljivo in da ne bo slabega priokusa za nikogar od nas po koncu tega projekta," je v pogovoru za STA, ki bo objavljen v sredo, povedal Čander.

Še konec novembra se je zavod Maribor 2012 spopadal z dolgom v višini 3,6 milijona evrov, pri čemer mu je 1,6 milijona evrov dolgovala mariborska občina. Ker na občini niso podali konkretnih zagotovil, kdaj lahko na zavodu pričakujejo ta denar, je svet zavoda javno pozval Mestno občino Maribor, da izpolni svoje obveznosti, sicer Sloveniji grozi "mednarodna sramota".