Svet 11.12.2012 10:10

Posnetek pevca Marcosa Finka nominiran za grammyja

Los Angeles, 11. decembra - Med nominacijami za prestižno glasbeno nagrado grammy je tudi posnetek opere Georgea Friedricha Händla Agrippina, v kateri vlogo cesarja Klavdija poje slovenski operni in koncertni pevec Marcos Fink. Tokratna, 55. podelitev grammyjev, bo 10. februarja v centru Staples v Los Angelesu.

Plošča, ki jo je izdala francoska založba Harmonia Mundi, je za nagrado grammy nominirana v kategoriji najboljši operni posnetki. To je že druga nominacija za album, pri katerem je sodeloval Fink. Leta 2007 je bila za to nagrado nominirana tudi plošča Canciones Argentinas, ki jo je pri isti založbi posnel skupaj s pevko Bernardo Fink, so sporočili iz Glasbene matice.

Basbaritonist Marcos Fink velja za enega najbolj cenjenih slovenskih pevcev. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi leta 1999 tudi nagrado Prešernovega sklada. Nastopa v operah, na koncertih in recitalih samospevov po vsem svetu, s priznanimi orkestri in pod taktirkami uglednih dirigentov.

Posnel je več plošč, med drugim za ZKP RTV tudi Schubertove cikle Lepa mlinarica, Labodji spev in Zimsko popotovanje, Schumannove Samospeve op. 39 in cikel Pesnikova ljubezen ter dvojni CD Slovenskih samospevov. Leta 2009 je Glasbena matica izdala ploščo posvečeno samospevom Josipa Ipavca. Leta 2011 so v Društvu slovenskih skladateljev izdali notno edicijo skladb iz plošče s slovenskimi samospevi Slovenija, ki jo je prav tako pri isti založbi posnel z mezzosopranistko Bernardo Fink in pianistom Anthonyjem Spirijem.

Slovesnost, na kateri podelijo grammyje, je ena najbolj gledanih prireditev v ZDA. Lansko podelitev je spremljalo skoraj 40 milijonov gledalcev, s čimer je postala druga najbolj gledana podelitev v zgodovini grammyjev. Za nagrado so lahko nominirani albumi, pesmi in videi, izdani med 1. oktobrom 2011 in 30. septembrom 2012.