Slovenija 12.12.2012 0:30

V Idriji slovesnost ob vpisu dediščine živega srebra na Unescov seznam

Idrija, 12. decembra - V Idriji bo danes potekala slovesnost, s katero bosta Slovenija in Španija obeležili umestitev rudnikov živega srebra Idrije in Almadena na seznam svetovne dediščine. Na prireditvi s pričetkom ob 19. uri bo predstavnica Unesca Petya Totcharova županoma obeh mest predala uradni listini o vpisu na Unescov seznam.

Idrija. Vhod v Antonijev rov, najstarejši del idrijskega rudnika živega srebra. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Idrija.
Vhod v Antonijev rov, najstarejši del idrijskega rudnika živega srebra.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Prireditve se bodo poleg idrijskega župana Bojana Severja in župana Almadena Carlosa Jesusa Rivasa Sancheza udeležili tudiminister za šolstvo, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, generalni direktor za kulturno dediščino Castille-La Mancha Francisco Javier Morales Hervas in veleposlanica Španije v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova.

Unescov odbor za svetovno dediščino je skupno nominacijo Slovenije in Španije z naslovom Dediščina živega srebra Almaden in Idrija na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine vključil na 36. zasedanju v Sankt Peterburgu konec letošnjega junija.

Začetek zgodbe s skupno prijavo rudnikov živega srebra na Unescov seznam sega v leto 2006. Tedaj so vlogo pripravile Slovenija, Španija in Mehika, ki so skupaj kandidirale dvakrat, ob čemer so obakrat za en glas zgrešile vpis na seznam. Mehika je nato od kandidature odstopila.

Slovenija ima na Unescovem seznamu sedaj že tri vpise, poleg dediščine živega srebra v Idriji je na njem zastopana še s prazgodovinskimi kolišči na Ljubljanskem barju v okviru serijske nominacije Prazgodovinska kolišča okoli Alp in s Škocjanskimi jamami.